Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ο δράστης (Brenton Tarrant) σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία.
«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόσθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του», τόνισε η Άρντερν σε δημοσιογράφους στο Κράιστσερτς, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα αυτής της «φρικτής επίθεσης».
Απαθής μπροστά στους δικαστές ο μακελάρης
Ως ύποπτος των τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία με τουλάχιστον 49 νεκρούς ταυτοποιήθηκε ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Χάρισον Ταράντ, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίτερα σε ένα δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο.
Όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφισαν να κάθεται, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald χαμογέλασε. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.
«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο.
Όταν η κατηγορία του απαγγέλθηκε, ο Τάραντ έμεινε απαθής.
Ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Μπους δήλωσε ότι επιπλέον κατηγορίες θα απαγγελθούν στον ύποπτο δράστη.
Νέα Ζηλανδία: Μέτρα κατά της οπλοκατοχής από την πρωθυπουργό Άρντερν
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δεσμεύθηκε σήμερα να αλλάξει η νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή, μία ημέρα μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και το οποίο διέπραξε ένας Αυστραλός με δύο ημι-αυτόματα όπλα τα οποία είχε στην κατοχή του νόμιμα.
«Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής (…) την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017», διευκρίνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς.
Ο 28χρονος δράστης είχε αγοράσει δύο ημι-αυτόματα όπλα, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μία καραμπίνα, εξήγησε η ίδια.
«Απλώς και μόνο το γεγονός (…) ότι αυτός ο άνθρωπος είχε άδεια και αγόρασε τέτοιου είδους όπλα με κάνει να λέω ότι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξει αυτό και δεσμεύομαι ως προς αυτό», υπογράμμισε η Άρντερν.
«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.
Η Άρντερν σημείωσε ότι έχουν γίνει τρεις προσπάθειες στο παρελθόν -το 2005, το 2012 και το 2017-για την αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.
Η Νέα Ζηλανδία είχε αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την αγορά ημι-αυτόματων όπλων το 1992, δύο χρόνια αφού ένας ψυχικά διαταραγμένος άνδρας σκότωσε 13 ανθρώπους στο νησί Αραμοάνα.
Νέα Ζηλανδία: Ο μακελάρης είχε επισκεφθεί τα Βαλκάνια αρκετές φορές
Ο ακροδεξιός δράστης του μακελειού στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας είχε επισκεφθεί τα Βαλκάνια αρκετές φορές. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στα δύο τεμένη, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βουλγαρίας ερευνούν ήδη πιθανές διασυνδέσεις του Αυστραλού δολοφόνου στα Βαλκάνια, γράφει η γερμανική Tagesspiegel.
Ο μακελάρης του Κράιστσερτς είχε επισκεφθεί τοn Νοέμβριο του 2018 ως τουρίστας μια σειρά από ιστορικές τοποθεσίες στη Βουλγαρία, δήλωσε ο Βούλγαρος Γενικός Εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ μετά από συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων με τις μυστικές υπηρεσίες.
Ο δολοφόνος έφτασε από το Ντουμπάι στη Βουλγαρία το περασμένο φθινόπωρο, είπε ο Τσατσάροφ διευκρινίζοντας ότι επισκέφτηκε τη Βουλγαρία από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου 2018. Στη συνέχεια μετέβη αεροπορικώς στο Βουκουρέστι. Στη Ρουμανία νοίκιασε ένα αυτοκίνητο για να ταξιδέψει στην Ουγγαρία αλλά δεν ήταν σαφές αν ταξίδευε μόνος του.
Νωρίτερα και από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, ο δολοφόνος είχε επισκεφθεί επίσης τη Σερβία. Ταξίδεψε επίσης στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Την εποχή εκείνη ταξίδευε κυρίως με λεωφορείο.
Η Σόφια ελέγχει τώρα ποιες επαφές έχει στη Βουλγαρία, όπως είπε ο Τσατσάροφ. Οι βουλγαρικές υπηρεσίες πληροφοριών ,συνεργάζονται ήδη με τους εταίρους τους στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Ο Αυστραλός γνωρίζει προφανώς την ιστορία της περιοχής των Βαλκανίων κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σύμφωνα με την εκτίμηση του διάσημου Βούλγαρου αρχαιολόγου Νικολάι Οβτσάροφ. «Μπορώ να πω ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ειδικός στην ιστορία των Βαλκανίων», είπε ο Οβτσάροφ στη Σόφια.
Ο δράστης του μακελειού είχε επίσης γράψει στα όπλα του ανάμεσα σε άλλα και ονόματα μαχών εναντίον των Οθωμανών στη Βουλγαρία και αλλού στα Βαλκάνια. Τα όπλα του δολοφόνου περιλαμβάνουν και το όνομα του Σέρβου ηγεμόνα Λάζαρ, ο οποίος ηγήθηκε της περίφημης μάχης με το οθωμανικό στρατό στο Κοσσυφοπέδιο.
Νέα Ζηλανδία: To όπλο του δράστη έγραφε “Τουρκοφάγος”:
Γράφει ότι η γλώσσα, η κουλτούρα, οι πολιτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις του καθώς και η ταυτότητά του είναι όλες ευρωπαϊκές και «το σημαντικότερο: το αίμα μου είναι ευρωπαϊκό».
Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι πάνω στην κάννη του όπλου που χρησιμοποίησε ο ένοπλος για να σπείρει τον θάνατο στην Νέα Ζηλανδία αναγράφεται η λέξη «turkofagos», γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες.