Φωτιά στο Μάτι: Την πρόσκληση των κατοίκων από την περιοχή ώστε να τους δοθούν διευκρινίσεις για τον Ποινικό Κώδικα έκανε γνωστή το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωση του σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την πρόβλεψη του σχεδίου του νέου ποινικού κώδικα βάσει της οποίας μειώνεται στο μισό η απειλούμενη ποινή για περιπτώσεις όπως η πυρκαγιά στο Μάτι και η πλημμύρα στη Μάνδρα.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται και ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται:
“Το αίτημα για Δικαιοσύνη στη χώρα είναι καθολικό και η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στους πληγέντες της πυρκαγιάς στο Μάτι. Σύμφωνα με το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται και ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα. Όσοι από προχειρότητα ή ιδιοτέλεια παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, τη στιγμή που η διαβούλευση έχει μόλις αρχίσει, εκμεταλλεύονται τον πόνο ανθρώπων που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους. Η επιτροπή των κατοίκων θα κληθεί στο Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει άμεση και έγκυρη ενημέρωση”.
Φωτιά στο Μάτι: Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18
Ποινικές διώξεις σε βάρος 20 προσώπων άσκησαν οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Από την φονική πυρκαγιά πέθαναν 100 άτομα.
Οι εισαγγελείς άσκησαν ποινικές διώξεις στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνού, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και στον 65χρονο που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
Οι ποινικές διώξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορούν σε τρία αδικήματα:
- Εμπρησμό από αμέλεια
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως
- Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή.
- Σημειώνεται, ότι για τα συγκεκριμένα αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης.
Ωστόσο, με τη συνθήκη της συρροής των ανθρωποκτονιών ενδέχεται υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια φυλάκισης.
Παράλληλα, υπάρχει φέρεται να εκδόθηκε και απαλλακτική διάταξη από την εισαγγελία της Αθήνας, η οποία περιλαμβάνει 4 πρόσωπα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων, αλλά δεν προέκυψε καμία ένδειξη ενοχής τους.
Μάλιστα, ευθύνες φέρεται να επιρρίπτουν οι εισαγγελείς για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η πολύμηνη εισαγγελική έρευνα οδήγησε σε μια δικογραφία που αριθμεί περισσότερες από δέκα κούτες, ενώ συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων.
Η εικόνα που αποκαλύπτεται μοιάζει τραγική, αφού φαίνεται να διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία και κατάρρευση του συστήματος», δηλαδή ένα χάος.
Ειδικότερα οι εισαγγελείς κάνουν λόγο στην αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας για «απόλυτη ασυνεννοησία, χάος και κατάρρευση του συστήματος, γενικευμένες ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς» και δεν περιλαμβάνουν στα αίτια της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση.
Επίσης αξιολογούν σωρεία παραλείψεων στο στάδιο της πρόληψης από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ενώ στη δικογραφία την κόλαση της πυρκαγιάς, και τις τρομακτικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού περιγράφουν 350 καταθέσεις μαρτύρων και σωρεία άλλων επιβαρυντικών στοιχείων.
Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής
Την ίδια στιγμή, παραμένουν ανοιχτές έξι δικογραφίες για την πύρινη λαίλαπα που στέρησε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.
- Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
- Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
- Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός_
- Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
- Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
- Η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.