Κόσμος

Εμβόλια στα παιδιά: Η Ιταλία “μπλοκάρει” το σχολείο σε όσα δεν έχουν κάνει

Εμβόλια στα παιδιά: Νέος νόμος στην Ιταλία τέθηκε σε ισχύ και σύμφωνα με αυτόν όσα παιδιά δεν έχουν κάνει εμβόλια δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο.

Εμβόλια στα παιδιά: Από την Τρίτη τα παιδιά στην Ιταλία δεν μπορούν να πηγαίνουν σχολείο αν δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, με τη νέα νομοθεσία να τίθεται σε ισχύ έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο και εν μέσω μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς.

Εμβόλια στα παιδιά: Ποια είναι τα υποχρεωτικά

Βάσει του νόμου Λορεντσίν -που πήρε το όνομά του από την πρώην υπουργό Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν που τον πρότεινε- τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει μια σειρά υποχρεωτικών εμβολίων προτού πάνε σχολείο.

Φωτογραφία: PublicDomainPictures για το Pixabay


Μεταξύ αυτών είναι το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

Τα παιδιά έως έξι ετών μπορούν να αποκλειστούν από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία αν δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όσα είναι μεταξύ 6 και 16 ετών δεν μπορούν να αποκλειστούν από τα σχολεία, όμως οι γονείς τους κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμό έως και 500 ευρώ.

Η διορία για την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων που να αποδεικνύουν ότι τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί έληξε τη Δευτέρα.

Πλέον σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Ιταλίας Τζούλια Γκρίλο ο κανόνας είναι απλός: «Χωρίς εμβόλια δεν έχει σχολείο».

Η νέα νομοθεσία υιοθετήθηκε για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ιταλία, το οποίο σημείωνε πτώση τα τελευταία χρόνια και είχε φτάσει κάτω από το 80%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στόχο το 95% προκειμένου να ισχύει η «ανοσία της αγέλης», κάτι που σημαίνει ότι έχει εμβολιαστεί αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ώστε να είναι απίθανη η εξάπλωση μιας ασθένειας και άρα να προστατεύονται και όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Φωτογραφία: PublicDomainPictures για το Pixabay


Τη Δευτέρα οι ιταλικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμού το οποίο πλέον είναι πολύ κοντά στο 95% για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2015.