Το απόγευμα της Τετάρτης το Facebook και το Instagram “έπεσαν” και μάλιστα μέχρι αυτή την ώρα δεν λειτουργούν ομαλά.
Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν οι περισσότεροι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν κάποια ανάρτηση, ενώ ακόμα και η συνομιλία στο messenger έχει αρκετά προβλήματα.
Μάλιστα το ίδιο συμβαίνει και στο instagram, καθώς τόσο στις αναρτήσεις όσο και στο τσατ παρουσιάζονται προβλήματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι το πρόβλημα στη λειτουργία των μέσων προέκυψε λόγω εργασιών «αναγκαίας συντήρησης».
Το μήνυμα που προβάλλει το Facebook καθόλη τη διάρκεια της μη λειτουργίας του είναι το εξής: «Το Facebook θα είναι σύντομα και πάλι κοντά σας. Προς το παρόν, το Facebook είναι εκτός λειτουργίας, για λόγους συντήρησης. Σε λίγα λεπτά, όμως, θα μπορείτε και πάλι να συνδεθείτε».
Ο ιστότοπος «Down Detector» που παρακολουθεί κολοσσούς του διαδικτύου και δημοσιεύει ενημερώσεις όταν «πέφτουν» και όταν επαναφέρουν τη λειτουργία τους, δήλωσε σχετικά με το σημερινό περιστατικό ότι χρήστες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έκαναν τις περισσότερες αναφορές.
Έπεσε το Facebook και το Instagram – Προβλήματα σε πολλές χώρες του κόσμου
Εκτός λειτουργίας είναι εδώ και αρκετή ώρα το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Oι χρήστες που προσπαθούν να συνδεθούν στο Facebook βλέπουν στην αρχική σελίδα ένα μήνυμα το οποίο τους ενημερώνει πως:
Το Facebook θα είναι σύντομα και πάλι κοντά σας. Προς το παρόν, το Facebook είναι εκτός λειτουργίας, για λόγους συντήρησης.
Σε λίγα λεπτά, όμως, θα μπορείτε και πάλι να συνδεθείτε. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή που δείχνετε όσο κάνουμε βελτιώσεις στον ιστότοπο.
Facebook: Kήρυξε τον πόλεμο στο «αντιεμβολιαστικό κίνημα»
Το Facebook ανακοίνωσε ότι ξεκινά μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της παραπληροφόρησης για τους δήθεν κινδύνους των εμβολίων, στην οποία καταφεύγει το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, χρησιμοποιώντας και το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή των απόψεών του.
Η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα στο διαδίκτυο, ιδίως στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έχει παίξει μεγάλο ρόλο στο να βγουν αυτές οι απόψεις από το περιθώριο.
Μία έρευνα στις αρχές Φεβρουαρίου έδειξε ότι οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο συχνά φέρνουν στην κορυφή όχι έγκυρες πληροφορίες για την αξία των εμβολίων, αλλά τις απόψεις των αντιεμβολιαστικών ομάδων. Ομάδες με χιλιάδες μέλη στο Facebook έχουν εξελιχθεί σε πυρήνες ακτιβισμού και προπαγάνδας κατά των εμβολίων, μεταξύ άλλων εκφοβίζοντας με στοχευμένο τρόπο τους υποστηρικτές των εμβολίων.
Μετά από πιέσεις που δέχθηκε και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Facebook αποφάσισε ότι θα απενεργοποιεί τους λογαριασμούς και θα απορρίπτει τις διαφημίσεις που παραπληροφορούν για τα εμβόλια, ενώ θα προωθεί έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία των έγκαιρων εμβολιασμών.
Επίσης, μέσω των αλγόριθμων του θα υποβαθμίσει στις αναζητήσεις και στο news feed την ιεράρχηση των ιστοσελίδων και ομάδων που έχουν δημιουργήσει οι πολέμιοι των εμβολίων.
Η αντιπρόεδρος του Facebook Μόνικα Μπίκερτ δήλωσε ότι η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί και στο Instagram, ενώ και το YouTube (που ανήκει στη Google) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει τον αλγόριθμό του, ώστε να μη συστήνει πλέον στους χρήστες βίντεο που παραπληροφορούν για τα εμβόλια.
Επίσης, η Amazon ήδη αφαίρεσε αρκετά αντιεμβολιαστικά βίντεο από την υπηρεσία streaming που διαθέτει.
Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των γονιών που αρνιούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες, τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, όπως δείχνει και η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς διεθνώς (στην Ευρώπη διπλασιάσθηκαν το 2018 έναντι του 2017).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το δισταγμό για εμβολιασμό ανάμεσα στις δέκα πιο σοβαρές απειλές για την παγκόσμια υγεία το 2019, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική “Γκάρντιαν”.