Κόσμος

ΠΟΥ: Αναπόφευκτη μια νέα πανδημία γρίπης – Πώς να προετοιμαστείτε

Ο ΠΟΥ συνιστά τον ετήσιο εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της υγείας, αλλά και όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ )προειδοποιεί για νέα πανδημία γρίπης και ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή καταστροφή που αυτή θα προκαλέσει.

Δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος, επισήμαναν οι ειδικοί, παρουσιάζοντας ένα παγκόσμιο πλάνο για την αντιμετώπιση της γρίπης, προκειμένου να προληφθεί ένα πιθανό ξέσπασμα του ιού σε όλο τον πλανήτη. «Το ζήτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό και όχι αν θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ.

«Η απειλή της πανδημίας γρίπης υπάρχει πάντα», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και προετοιμασμένοι. Το κόστος ενός μεγάλου ξεσπάσματος γρίπης θα ξεπεράσει μακράν το κόστος της πρόληψης», επεσήμανε σε δήλωσή του.

Η τελευταία πανδημία γρίπης προκλήθηκε από τον ιό H1N1, που εξαπλώθηκε παγκοσμίως το 2009 και 2010, σημειώνει το Reuters. Μελέτες έδειξαν ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν τον πρώτο χρόνο, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 0,02%.

Ειδικοί και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια μέρα να περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους ένας ακόμη πιο θανατηφόρος ιός γρίπης, που θα προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ιοί γρίπης είναι πολλαπλοί και αλλάζουν διαρκώς, ενώ επηρεάζουν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, στα εποχικά ξεσπάσματα. Από αυτούς, οι 3-5 εκατ. αποτελούν σοβαρές περιπτώσεις και κάθε χρόνο 290.000-650.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με την εποχική γρίπη.

Ο ΠΟΥ συνιστά τον ετήσιο εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της υγείας, αλλά και όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Ραγδαία αύξηση των θανάτων – 111 τα θύματα του Η1Ν1

Αυξάνονται ραγδαία οι θάνατοι από τη γρίπη, Η1Ν1. Πλέον ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 111.

Γρίπη νεκροί: 20 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο την τελευταία εβδομάδα 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ατά την εβδομάδα από 25 Φεβρουαρίου ως 3 Μαρτίου, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 286 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

Τα 85 (29,7%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 84 (98,8%) ήταν τύπου Α και το 1 (1,2%) ήταν τύπου Β.

Τα 76 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 31 (40,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 45.

Συνολικά από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 337 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 325 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 49 (15%).

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Οι 99 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Γρίπη: Πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά

Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και αντιγριπικό εμβολιασμό, έστω και τώρα, των παιδιών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, προτείνει με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεανώ Γεωργακοπούλου, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος υπεύθυνη τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων γρίπης στον παιδικό πληθυσμό.

«Την περίοδο αυτή, η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μέσα στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη», αναφέρει η κ. Γεωργακοπούλου.

  • «Σημαντική η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από τον παιδίατρο για βρέφη και παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, καταρροϊκά φαινόμενα, πονόλαιμο, βήχα, αλλά και κοιλιακό άλγος και εμέτους» σημειώνει.

Προσθέτει ότι αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να παρατηρηθεί και στα σχολεία, όμως «δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση, ειδικότερα για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Η κ. Γεωργακοπούλου αναφέρει ότι τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι στις σχολικές μονάδες θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης (όπως καλός αερισμός των χώρων, κλπ).

Επίσης, τα παιδιά και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε σχολικές μονάδες θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Συγκεκριμένα:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • Απόρριψη χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων, άμεσα μετά από τη χρησιμοποίησή του.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά χρησιμοποίηση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος ή χαρτομάντιλων με αλκοόλη.

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη.

Παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους, ανεμβολίαστα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (δηλαδή έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα) συνιστάται να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα», καταλήγει η κ. Γεωργακοπούλου.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

  • Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος.

Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.

Πώς θεραπεύεται η γρίπη;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως “θα κάνει τον κύκλο της”. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της γρίπης, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς. Η άσκοπη κατανάλωσή τους καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, για τη δημόσια υγεία.

Υπάρχουν φάρμακα για τη γρίπη;

Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιιικά σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.

Οι περισσότεροι πάντως ασθενείς με ήπια συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε 3-4 ημέρες και δε χρειάζεται να πάρουν αντιιικά φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο