Υγεία

Μνήμη: Πως να την βελτιώσετε με πέντε απλούς τρόπους

Πώς να βελτιώσετε την μνήμη σας και να κρατήσετε ζωντανές τις αναμνήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο ύπνος, η ξεκούραση, η διατροφή και η κοινωνική μας ζωή είναι μερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη σας.

Σύμφωνα με το theguardian.com και το onmed.gr, an θέλετε να βελτιώσετε τις ικανότητές σας και να διατηρήσετε τις αναμνήσεις σας «ζωντανές» για περισσότερο καιρό, δοκιμάστε μερικές από τις παρακάτω προτάσεις.

Μνήμη: Πως να την βελτιώσετε με πέντε απλούς τρόπους

  • Χαλαρώστε

Το άγχος επηρεάζει τη μνήμη με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον χρόνο που λαμβάνει χώρα ένα γεγονός. Η ταχεία απελευθέρωση της αδρεναλίνης μπορεί να σας κάνει πιο προσεκτικούς, αλλά η βραδύτερη απελευθέρωση της κορτιζόλης διαταράσσει τις διαδικασίες που συμβάλλουν στη δημιουργία αναμνήσεων. Ένα αγχωτικό γεγονός που συμβαίνει πολύ πριν την προσπάθεια δημιουργίας αναμνήσεων μπορεί να βλάψει την ανάκλησή τους. Είναι σημαντικό να αποβάλετε το στρες, δοκιμάζοντας για παράδειγμα γιόγκα, διαλογισμό ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης.

  • Κοινωνικοποιηθείτε

Μία ενεργή κοινωνική ζωή καθυστερεί την απώλεια μνήμης καθώς γερνάτε.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες που ζήτησαν από ανθρώπους που έζησαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 να κάνουν τεστ μνήμης κάθε δύο χρόνια μεταξύ του 1998 και του 2004, διαπίστωσαν ότι η μείωση των δυνατοτήτων ανάκλησης των πιο κοινωνικών ατόμων ήταν πολύ μικρότερη από των υπολοίπων.

Οι καλοί φίλοι, ο εθελοντισμός, οι φιλανθρωπίες και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες προστατεύουν τη μνήμη.

  • Προσέχετε τη διατροφή σας

Η διατροφή επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία.

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και βελτίωση της μνήμης.

Επιλέγετε τροφές φυτικής προέλευσης, μειώστε το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως βασικό έλαιο.

  • Κοιμηθείτε

Ο ποιοτικός ύπνος βοηθάει στην ενίσχυση των επεισοδιακών αναμνήσεων, δηλαδή των αναμνήσεων που σχετίζονται με τον χρόνο και τον τόπο. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ενδείξεις ότι ο ύπνος REM, γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην εδραίωση των αναμνήσεων σχετικά με την εκμάθηση δεξιοτήτων, όπως το να μάθετε ένα μουσικό όργανο ή πώς να κάνετε ποδήλατο.

  • Πιστέψτε ότι θυμάστε

Η θετική σκέψη αυξάνει την απόδοση της μνήμης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω στα τεστ μνήμης, χρησιμοποιώντας υποσυνείδητα θετικές λέξεις όπως «σοφός».

Η χρήση άλλων λέξεων όπως «Αλτσχάιμερ», «ξεχνάει», «μπερδεύεται» υπονόμευσε την απόδοσή τους.

Μελέτες έχουν δείξει διαφορές στη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της κωδικοποίησης μνήμης, ανάλογα με το αν τα άτομα πιστεύουν ότι έχουν καλές ικανότητες ανάκλησης ή όχι.