Συντριβή αεροσκάφους Αιθιοπία: Μεγάλη ανησυχία σε αεροπορικές εταιρίες ανά την υφήλιο έχει προκαλέσει η τραγωδία στην Αιθιοπία, με τους 157 νεκρούς που επέβαιναν στο μοιραίο Boeing 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines.
Το Boeing 737 MAX 8 συνετρίβη έξι λεπτά μετά την απογείωση. Ο πιλότος αντιλήφθηκε ότι κάτι πήγαινε στραβά, ζήτησε άδεια για προσγείωση, την έλαβε, αλλά δεν πρόλαβε να επιστρέψει. Το αεροσκάφος της Ethiopian Airlines έπεσε από ύψος 10.000 ποδιών.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ακόμη ένα Boeing 737 MAX 8 συνετρίβη. Όπως και εκείνο της Ethiopian Airlines, έτσι και το αεροσκάφος της Lion Air συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωση.
Τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα εγείρουν πολλά ερωτηματικά για το πώς δύο ολοκαίνουρια αεροσκάφη (και τα δύο είχαν παραδοθεί στις εταιρείες τους μόλις λίγο καιρό πριν) κατέπεσαν παρουσιάζοντας, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, παρόμοιο πρόβλημα.
Από το πρωί της Κυριακής έχει ξεκινήσει έντονη συζήτηση σε όλη την υφήλιο για την κατάσταση των εκατοντάδων Boeing 737 MAX 8 που πετούν, καθώς οι περισσότερες αεροπορικές έχουν αυτόν τον τύπο αεροσκάφους στο στόλο τους.
Θεωρείται άλλωστε το τελευταίο μοντέλο του 737, του διασημότερου αεροσκάφους της Boeing και του μεγαλύτερου best seller όλων των εποχών. Είναι ένα αεροσκάφος μικρομεσαίων αποστάσεων, που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες εταιρείες και κυρίως αυτές του χαμηλού κόστους.
Στο πλαίσιο αυτής της ανησυχίας που υπάρχει από χθες, ήδη η Ethiopian έλαβε την απόφαση να καθηλώσει όλα τα ιδίου τύπου αεροσκάφη της.
«Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια της συντριβής, αποφασίσαμε να κρατήσουμε στο έδαφος τον συγκεκριμένο στόλο αεροσκαφών μας ως μέτρο επιπλέον προφυλάξεων», σημειώνει η αεροπορική εταιρεία στο Twitter.
Και δεν είναι μόνο η Ethiopian Airlines που έλαβε την απόφαση αυτή.
Kαθηλώνει 96 αεροσκάφη η Κίνα
Η Κίνα διέταξε τη Δευτέρα τη διακοπή πτήσεων των αεροσκαφών τύπου 737 MAX 8 που διαθέτουν οι αερογραμμές της. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, Air China, China Eastern and China Southern έχουν στους στόλους τους 96 αεροσκάφη 737 MAX 8.
Η αξιοποίησή τους θα επαναληφθεί αφού επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές αρχές και από την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing ότι «ελήφθησαν μέτρα για να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων», τόνισε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Επικαλούμενη τη συντριβή της Κυριακής, καθώς και εκείνη της Lion Air τον Οκτώβριο, η υπηρεσία διευκρίνισε πως η αναστολή τίθεται σε ισχύ σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας).
«Δεδομένου του γεγονότος ότι τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν Boeing 737 MAX 8 που είχαν παραδοθεί πρόσφατα έγιναν αμφότερα κατά τη φάση της απογείωσης, παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες», επισήμανε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αιτιολογώντας την απόφασή της.
«Θα έλθουμε σε επαφή με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας και με την Boeing. Αφού μας επιβεβαιώσουν ότι λήφθηκαν μέτρα για να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για τις ασφάλεια των πτήσεων, θα ενημερώσουμε τις (κινεζικές) αεροπορικές εταιρείες ότι μπορούν να ξαναρχίσουν εμπορικές πτήσεις με τα Μπόινγκ 737 MAX 8», πρόσθεσε.
Η Boeing και η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία Airbus ανταγωνίζονται σκληρά για την κυριαρχία στην κινεζική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, που αναμένεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020 η μεγαλύτερη, ξεπερνώντας αυτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).
Η εντολή της κινεζικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας συνάδει με την πολιτική μηδενικής ανοχής που επιδεικνύει ως προς τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει να επιβάλει το ίδιο μέτρο, διότι δεν γνωρίζει ακόμη τα αίτια των δύο δυστυχημάτων και διότι το ιστορικό της Μπόινγκ ως προς την ασφάλεια είναι καλό.
Στο μεταξύ η Singapore Airlines, μια θυγατρική της οποίας, η SilkAir, εκτελεί πτήσεις με 737 MAX, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση αλλά τα αεροσκάφη του τύπου θα συνεχίσουν να πετούν κανονικά.
Οι αρχές της Ινδονησίας ανέφεραν ότι επιτηρούν τις εταιρείες που εκτελούν πτήσεις με τα 737 MAX, ιδίως τη Lion και την Garuda, αλλά δεν σχεδιάζουν να καθηλώσουν τα αεροσκάφη αυτά στο έδαφος.