Γαριδομακαρονάδα: Μια οικονομική αλλά και ταυτόχρονα “γκουρμέ” συνταγή, από τον Άκη Πετρετζίκη για την Καθαρά Δευτέρα.
Πλούσια σε γεύση και σε υλικά, ακριβώς όπως πρέπει να είναι η συγκεκριμένη συνταγή για να μας μαγέψει.
Γαριδομακαρονάδα: Μια απολαυστική συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Πηγή φωτογραφίας και συνταγής: akispetretzikis.com
Συστατικά
- ½ κιλό γαρίδες νούμερο 2, κατεψυγμένες
- 250 γρ. λιγκουίνι
- 750 ml νερό
- 1 κύβο λαχανικών Maggi
- 2 τομάτες μεσαίου μεγέθους
- 50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα 4
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 20 ml ούζο
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 4-5 φύλλα βασιλικού φρέσκα, λεπτοκομμένα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- παρμεζάνα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Μέθοδος Εκτέλεσης
Πηγή φωτογραφίας και συνταγής: akispetretzikis.com
- Αποψύχουμε τις γαρίδες.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Αφήνουμε την ουρά για ομορφιά.
- Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας (το πίσω μέρος) από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσουμε το έντερο, όχι όμως πολύ! Ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.
- Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε μία κατσαρόλα μαζί με τον κύβο λαχανικών και το νερό. Καπακώνουμε και μόλις έρθει σε βρασμό το μείγμα μας σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Δεν βράζουμε πάνω από 15 λεπτά γιατί θα πικρίσει ο ζωμός μας.
- Σουρώνουμε σε ένα μπολ τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα ραντίζουμε τις γαρίδες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές για περίπου 30 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά.
- Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε το τηγάνι πίσω σε δυνατή φωτιά.
- Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα ζάχαρη και 1 πρέζα μπούκοβο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με 20 ml ούζο.
- Όταν το ούζο εξατμιστεί, κόβουμε τις τομάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και τα ζυμαρικά μας. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει δέσει, αλλά υπάρχει ακόμα λίγο υγρασία, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη αν θέλουμε η συνταγή μας να γίνει νηστίσιμη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και τα φύλλα βασιλικού. Ρίχνουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ξύσμα από 1 λεμόνι και την παρμεζάνα μας αν θέλουμε.
- Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα αν θέλουμε.