Ελλάδα

Guardian: Δεν είναι όλα προς πώληση – Οι Έλληνες κινητοποιούνται ενώ νέα ξενοδοχεία επισκοτίζουν τη θέα της Ακρόπολης

Η Guardian παραθέτει τα επιχειρήματα και τις απόψεις των πολιτών που διεξάγουν εκστρατεία για να σταματήσει η κατασκευή του 10όροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου.

Σε σημερινό της άρθρο η Guardian, στρέφει την προσοχή της στον σάλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες με αφορμή το 10όροφο ξενοδοχείο που χτίζεται στην οδό Φαλήρου και απειλεί να κρύψει την θέα στην Ακρόπολη.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν είναι όλα προς πώληση-Οι Έλληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία απειλούν τη θέα στην Ακρόπολη», η βρετανική εφημερίδα παραθέτει τα επιχειρήματα και τις απόψεις των πολιτών που διεξάγουν την εκστρατεία για να σταματήσει η κατασκευή του μοντέρνου ξενοδοχείου.

Guardian: Οι Έλληνες κινητοποιούνται ενώ νέα ξενοδοχεία επισκοτίζουν τη θέα της Ακρόπολης

«Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στην Αθήνα θα ξεχωρίζει για πάντα. Χτισμένο για να εντυπωσιάσει, η όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με την ξύλινη επένδυση προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στον δρόμο της περιοχής Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη», αναφέρει η Guardian.

«Ξαφνικά, ήταν ψηλότερο ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε στην εφημερίδα η Ειρήνη Φρεζάδου, δείχνοντας το κτίριο από την ταράτσα του σπιτιού της. «Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια περιοχή αρχαιολογικής προστασίας. Εν μέρει υπεύθυνοι είναι οι νόμοι περί ζωνών, αλλά μια κατασκευή τέτοιων γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» λέει.

Με την εξάπλωση λέξεων ενός «τείχους πολυώροφων ξενοδοχείων» που σχεδιάζονται γύρω από την Ακρόπολη τα επόμενα χρόνια, η Φρεζάντου, αρχιτέκτονας και πολεοδόμος με ειδίκευση στον αστικό σχεδιασμό από την Ελβετία, πρωτοπορεί σε μια εκστρατεία για να σταματήσει το κτίσιμο του ξενοδοχείου, συγκεντρώνοντας ήδη πάνω από 25.000 υπογραφές στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz.

«Είναι σαφές ότι αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως στο όνομα της βιωσιμότητας είναι οι νέοι κανόνες κατασκευής και πολεοδομικού σχεδιασμού» ανέφερε στην Guardian.

«Η Φρεζάδου δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να εξοργιστεί. Το οικόπεδο πίσω από την δική της πολυκατοικία προορίζεται για ένα ακόμη μεγαλύτερο ξενοδοχείο με τρία υπόγεια πάρκινγκ και pool garden στην ταράτσα. Ακτιβιστές που αντιτίθενται στην ανέγερσή του απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ανακληθούν οι οικοδομικές άδειες», προσθέτει ο Guardian.

«Δεν πρόκειται να το ρισκάρουμε» λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί. «Δεν είμαστε παράλογοι, αναγνωρίζουμε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από καλά ξενοδοχεία, αλλά όχι εις βάρος του σημαντικότερου μνημείου μας. Η εκστρατεία που διεξάγουμε δεν ζητά την κατεδάφιση του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά σίγουρα την μείωση του ύψους του».

Όπως εξηγεί η η Guardian, παρά τη κακή φήμη που είχε αποκτήσει πριν από μερικά χρόνια ως τοποθεσία βίαιων επεισοδίων και διαδηλώσεων, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε μια φάση άνευ προηγουμένου τουριστικής ανάπτυξης.

Η Μακρυγιάννη, όπως και το Κουκάκι, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς περιοχές για τους όλο και περισσότερους τουρίστες Airbnb που συρρέουν σε μια πόλη η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες – σχεδόν το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, αυτός ο χειμαρρος τουριστών έρχεται με κάποιο κόστος. «Όλο και πιο συχνά, διεθνείς επενδυτές επωφελούνται από τους αμφιλεγόμενους κατασκευαστικούς κανονισμούς που ψηφίστηκαν εν μέσω της κρίσης και επιτρέπουν μεγαλύτερα και ψηλότερα κτίρια εάν πληρούν τα «πράσινα» πρότυπα».

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Αθήνα είχε καταφέρει να αποφύγει στο παρελθόν το φαινόμενο των ψηλών κτιρίων, ακριβώς λόγω του φόβου ότι τα πολυώροφα κτίρια θα έκρυβαν το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πρωτεύουσας. Ως αποτέλεσμα, κατασκευάστηκε μόνο ένα τέτοιο κτίσμα στη δεκαετία του 1970, το 28όροφο κτίριο γνωστό ως Πύργος των Αθηνών, υπό την εποπτεία της τότε στρατιωτικής δικτατορίας.

Μετά από πιέσεις, η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι νέες άδειες κατασκευής στην προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη γύρω από την Ακρόπολη, θα ανασταλούν προσωρινά.

Δεσμευόμενη για την δημιουργία μιας επιτροπής που θα επανεξετάσει τους νόμους περί ζωνών στην περιοχή, ανέφερε πως οι άδειες για κτίρια ψηλότερα από 17,5 μέτρα, θα απαγορευτούν για το επόμενο έτος.

Επιμένοντας στο δικαίωμα του καθενός να βλέπει το μνημείο, η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, αναγνώρισε πως οι διαμαρτυρίες έπρεπε να ληφθούν υπόψη. «Η θέα στην Ακρόπολη είναι ένα πολιτιστικό αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε προνόμιο για τους λίγους. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε να διατηρηθεί το κράτος δικαίου και η αίσθηση της δικαιοσύνης».

Εντούτοις, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού αναγνωρίζουν ότι δεσμεύονται από νόμους που επιτρέπουν ψηλότερα κτίρια. «Ως αρχαιολόγοι καλούμαστε να δουλέψουμε στο έδαφος, όχι στον αέρα», είπε ένας. «Αυτή ήταν η νομοθεσία που εγκρίθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος».

Guardian: Δεν είναι όλα προς πώληση

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι φορείς προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς παρακολουθούν στενά και επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπόλογη. «Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική μάχη που πρέπει να κερδηθεί», δήλωσε ο Σνέσκα Κουαντβλιεγκ Μιχαήλοβιτς, ο γενικός γραμματέας της Europa Nostra, που θεωρείται ευρέως ως η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

«Δεν είμαστε ενάντια στα νέα κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, αλλά πρέπει να σέβονται τις κληρονομιές των ευρωπαϊκών πόλεων. Η θέα της Ακρόπολης είναι η πιο θαυμαστή», είπε στον Guardian. «Ευτυχώς, η κοινωνία των πολιτών έχει λάβει μια πολύ ισχυρή θέση. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα από τις εθνικές αρχές ότι δεν είναι όλα προς πώληση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο