Το χωριό Τόσκες κάποτε αποτελούσε έναν ζωντανό και πράσινο τόπο στον νομό Αχαΐας. Σήμερα θυμίζει περισσότερο ένα «σεληνιακό τοπίο». Ωστόσο, σε λίγο καιρό θα “εξαφανιστεί” από το χάρτη, καθώς θα βυθιστεί κάτω από το νερό μια για πάντα.
Πρόκειται για το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μία ολόκληρη πόλη, η Πάτρα. Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, σε μερικούς μήνες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, το οποίο δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε έναν χρόνο μετά.
Το έργο συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός χωμάτινου φράγματος ταμίευσης στο χωριό Αστέρι, ενός χαμηλού φράγματος υδροληψίας από σκυρόδεμα στην Βαλμαντούρα και ενός αγωγού μεταφοράς νερού, ο οποίος θα είναι κατασκευασμένος από χαλυβδοσωλήνες και θα οδηγεί τη συλλεγμένη ποσότητα νερού από το μικρό φράγμα της Βαλμαντούρας του Πείρου ποταμού, στον ταμιευτήρα του φράγματος στην περιοχή του Αστερίου.
Η κατασκευή αναμένεται να τελειώσει στο τέλος του μήνα. Έτσι, θα δημιουργηθεί μία τεχνητή λίμνη, η οποία με τα νερά της θα “βυθίσει” το χωριό Τόσκες, που από το 2009 έχει ερημώσει.
Το κανάλι haanity στο YouTube εξασφάλισε μερικά μοναδικά πλάνα από την ομορφιά του χωριού.
Τόσκες: Ιστορικά στοιχεία
Η παλιά ονομασία του οικισμού ήταν Τόσκεσι και πιθανόν να συνδέεται με την αντίστοιχη ονομασία της Τοσκικής διαλέκτου της αλβανικής γλώσσας. Πρώτοι οικιστές του χωριού φέρεται, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, ότι υπήρξαν κάτοικοι των Νεζερών από το παλιό χωριό του Κομπηγαδίου. Στις Τόσκες είχε χάνι και μύλο ο Ανδρέας Χριστοδούλου Λόντος.
Το 1901 αναφέρεται ως θέση χωρίς πληθυσμό και ότι απείχε 6 ώρες από την Πάτρα και 2 από την Προστοβίτσα, την έδρα του τότε Δήμου Τριταίας στην περιφέρεια του οποίου βρισκόταν. Το 1903 το χωριό συνδέθηκε για πρώτη φορά με δρόμο.