Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου με την αρχική τιμολόγηση να ανέρχεται στο 4,125%.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει 2-2,5 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC, ενώ το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξει 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο.
Στόχος είναι η άντληση ενός ποσού περί τα 2 δισ. ευρώ, κοντά σε αυτό που αντλήθηκε στην πρόσφατη έκδοση 5ετούς.
Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή βελτίωση του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε η οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση από την ΟΔΔΗΧ, οι αγορές αντέδρασαν μάλλον αρνητικά με τους αναλυτές ωστόσο να σημειώνουν ότι πρόκειται για μία τεχνικού χαρακτήρα εξέλιξη που ως στόχο είχε να φτιάξει την καμπύλη των αποδόσεων. Νωρίς χθες το πρωί, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 3,601%, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση βρέθηκε στο 3,673%.
Πώς είδε ο ξένος Τύπος την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
«Η Ελλάδα δοκιμάζει τις διαθέσεις των επενδυτών αυτήν την εβδομάδα, προχωρώντας στη δεύτερη έκδοση ομολόγου για φέτος, εκμεταλλευόμενη το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s», γράφει το πρακτορείο Bloomberg για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Η χώρα, αναφέρει το Bloomberg, όρισε ως αναδόχους έξι τράπεζες για το νέο δεκαετές ομόλογο. Παρόλο που το ελληνικό χρέος είχε την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη φέτος, οι επενδυτές είναι πολύ πιθανό να δελεαστούν από την έκδοση, αφού οι κινητές αξίες εξακολουθούν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην περιοχή. Η έκδοση θα είναι ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της χώρας στις αγορές.
«Σε αυτό το στάδιο η Ελλάδα επωφελείται από το μεγάλο απόθεμα ρευστότητας, επομένως η έκδοση γίνεται περισσότερο για να επιβεβαιωθεί η πρόσβαση στις αγορές, παρά για να καλυφθούν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες», δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής επιτοκίων στη Mizuho International Plc. Με την έκδοση θα επιδιωχθεί η άντληση 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Danske Bank A/S, σημειώνει το Bloomberg, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
AP: Δεύτερο τεστ της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα
Δεύτερο τεστ της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα, μετά την επίσημη έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, χαρακτηρίζει το πρακτορείο AP την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Ο χρόνος φαίνεται κατάλληλος για άντληση χρήματος: η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 3,6% σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο συντάκτης. Η ανακοίνωση της έκδοσης ακολουθεί την αναβάθμιση κατά 2 βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το οίκο Moody’ s από Β3 σε Β1 με σταθερή προοπτική, σημειώνεται.
Αν και η βαθμίδα είναι κάτω της επενδυτικής, η αναβάθμιση ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών, εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο και παραθέτει αποσπάσματα από τη σχετική ανακοίνωση του οίκου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντηρητική Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει εύκολα τις εθνικές εκλογές, ωστόσο είναι ασαφές αν θα έχει αυτοδυναμία, καταλήγει το δημοσίευμα.
Financial Times: Η Ελλάδα αξιοποιεί ένα κύμα υποστήριξης από τους επενδυτές
Η Ελλάδα αξιοποιεί ένα κύμα υποστήριξης από τους επενδυτές και τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για το χρέος της, ανακοινώνοντας τα σχέδια για την έκδοση του πρώτου δεκαετούς ομολόγου μετά την έξοδό της από τα σκληρά προγράμματα διάσωσης, γράφουν οι Financial Times.
Η χώρα, που αποτέλεσε το επίκεντρο ενδιαφέροντος κατά την κρίση χρέους της Ευρώπης από το 2009 αναμένεται να εκδώσει το ομόλογο τις επόμενες ημέρες ενώ έλαβε ώθηση και από την αναβάθμισή της από τον οίκο Moody’s και τις αγορές καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν σε χαμηλό δωδεκαετίας.
Le Figaro: Το ομόλογο θα εκδοθεί σε πολύ ευνοϊκό περιβάλλον
Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή σε έξι διεθνείς τράπεζες (BNP Paribas, η Citi, η Credit Suisse, η Goldman Sachs, η HSBC και η JPMorgan Chase) για την έκδοση ενός μελλοντικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς, γράφει η γαλλική Le Figaro.
Λίγο νωρίτερα οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες ένα 10ετές ομόλογο για να συγκεντρώσει δύο δισ. ευρώ. Αυτή είναι η δεύτερη έκδοση από την έξοδο της χώρας από το τρίτο διεθνές πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο και το πρώτο 10ετές ομόλογο σε μια δεκαετία.
Το χρεόγραφο θα εκδοθεί σε πολύ ευνοϊκό περιβάλλον, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέβασε την Παρασκευή κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επισημαίνοντας τα καλά αποτελέσματα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παρατηρώντας όμως συγχρόνως ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες. γράφει η γαλλική εφημερίδα.
La Tribune H Ελλάδα θα μπορέσει χωρίς δυσκολία να ανταποκριθεί στις λήξεις δανείων αυτής της χρονιάς
Η Ελλάδα όρισε 6 διεθνείς τράπεζες (BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan Chase) ως συνδιαχειριστές ενός μελλοντικού δανείου δέκα ετών,γράφει η γαλλική La Tribune. Λίγο πριν οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα θέσει τις επόμενες ημέρες προς πώληση δεκαετή τίτλο με στόχο η πώληση να φτάσει τις 2 δισ. ευρώ.
Οι πρώτες ενδείξεις είχαν δοθεί στο πρακτορείο στο τέλος από πηγές κοντά στο θέμα στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Θα είναι η δεύτερη έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας και η πρώτη για δεκαετές ομόλογο εδώ και δέκα χρόνια.
Η έξοδος πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον, αφού η Moody’s Investors Service, αναβάθμισε την Παρασκευή την Ελλάδα κατά δύο βαθμούς (B1-από θετικό σε σταθερό) αναφέροντας τις καλές προοπτικές των μεταρρυθμίσεων μολονότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη παραμένουν αδύναμες.
Η αλλαγή αποκλιμάκωσε τις αποδόσεις των δεκαετών στο χαμηλότερο από το 2006. Ανάλογα αποκλιμακώθηκε και το πενταετές. (αναφορές στο παρελθόν και τα στοιχεία αξιολόγησης άλλων οίκων). Οι ενδείξεις είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει χωρίς δυσκολία να ανταποκριθεί στις λήξεις δανείων αυτής της χρονιάς, σημειώνει η γαλλική οικονομική εφημερίδα.