Video

Κοτζιάς: Η στιγμή που αποκαλεί τα Σκόπια… Μακεδονία (vid)

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμα και στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με τους βόρειους γείτονές μας.

Έκπληξη προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που αν και είναι ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλεί την Βόρεια Μακεδονία… σκέτη Μακεδονία.

Το βίντεο με τον πρώην υπουργό κυκλοφόρησε η Ομάδα Αλήθειας, και εμφανίζει τον Νίκο Κοτζιά να αναφέρεται στη γείτονα χώρα ως σκέτο Μακεδονία:

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε μια μικρομεσαία χώρα. Και λίγο μικρή και λίγο μεσαία. Αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πολύ ισχυρή χώρα. Αυτή είναι η παραδοξολογία της ισχύος. Παράδειγμα. Η Βουλγαρία έχει 42 δις ΑΕΠ. Η Αλβανία έχει 11. Η Μακεδονία τότε είχε 8 στα 9, τώρα πάει στα 10-11. Εμείς παρά την κρίση έχουμε 190, πάμε τώρα… Δηλαδή πολλαπλάσιο απ ότι είχαν όλοι μαζί».

  • Δείτε το σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε:

Ο Κοτζιάς αποκαλεί σκέτο "Μακεδονία" τα Σκόπια

Ο διαπραγματευτής της συνθήκης των Πρεσπών.Ο Κοτζιάς σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αποκαλεί σκέτο "Μακεδονία" τα Σκόπια

Gepostet von Ομάδα Αλήθειας am Freitag, 1. März 2019

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης που έδωσε στον καθηγητή Πλατιά, στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι αποκαλούσε τα Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, ακόμα και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και πριν από τις Πρέσπες.

  • Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμα και στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης:

«Έβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» είπε και πρόσθεσε: «Αν από αυτή τη λύση ήταν και οι Αμερικανοί χαρούμενοι, αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

Eurokinissi


Συγκεκριμένα:

  • Αναφερόμενος στο ονοματολογικό θέμα με τη βόρεια γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να λυθεί το ζήτημα:

«Πρώτον, ήταν ένα εθνικό πρόβλημα που εκκρεμούσε, που σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας.

Δεύτερον, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να συμπαρασύρουμε όλα τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση και να μπούνε στις δομές που εκείνοι θέλανε.

Τρίτον, η χώρα μας είναι στην παγκόσμια πολιτική σκηνή πάρα πολύ μικρή, αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πάρα πολύ ισχυρή χώρα».

Επίσης, τόνισε πως από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν εθίγη η ταυτότητα των Ελλήνων αλλά ότι ξεκαθάρισε, ενώ έκανε παράλληλα λόγο για παιχνίδια πίσω από την «ταυτότητα».