Κόσμος

Καμόρα: Το “νέο” αίμα που αλλάζει το πρόσωπο της Ιταλικής μαφίας

Νέοι γκάγκστερ αντικαθιστούν τα "αφεντικά" της Καμόρα και λανσάρουν ένα διαφορετικό στυλ. Δεν κρύβονται, αλλά εμφανίζονται κιόλας στα social media.

Την εμφάνισή της έχει κάνει μια νέα γενιά μαφιόζων στην Ιταλία, η οποία όπως φαίνεται αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τα καθήκοντα της εγκληματικής οργάνωσης Καμόρα, γνωστής σε όλο τον κόσμο για την δράση της στη Νάπολη.

Όπως γράφει ο  «Guardian», άτομα νεαρής ηλικίας  έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τα «αφεντικά» της Καμόρα, λόγω των εκατοντάδων συλλήψεων αρχηγών-μελών της οργάνωσης που προέκυψαν την τελευταία 20ετία από τις Ιταλικές αρχές.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι παλιές… καραβάνες της Καμόρα είτε βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, είτε έχουν βρεθεί δολοφονημένοι.

Με τη νεότερη γενιά να αναλαμβάνει όλο και περισσότερα καθήκοντα, η αλλαγή στο στυλ της οργάνωσης δεν άργησε να φτάσει. Οι παλαιότεροι αρχηγοί της Ιταλικής μαφίας λειτουργούσαν μακριά από το προσκήνιο, τηρώντας τον κώδικα σιωπής γνωστό και ως omerta.

  • Το δημοσίευμα του Guardian:

Απεναντίας, οι σημερινοί εγκληματίες «λύνουν» τον παραδοσιακό κώδικα σιωπής προβάλλοντας τα «κατορθώματα» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «ποζάροντας» με ρούχα σχεδιαστών και σαμπάνιες αξίας εκατοντάδων ευρώ. Δίνουν το παρών τους στα σοκάκια της Νάπολης με μοτοσυκλέτες και πυροβολισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από περίπου πέντε χρόνια, μέλη της Καμόρα πυροβόλησαν έναν άνδρα μόνο και μόνο επειδή ζήτησε ένα τσιγάρο. Το 2013, ένας Ινδός δέχθηκε σφαίρα στο στήθος, όταν δύο νεαρά αγόρια «τέσταραν το όπλο» τους.

Το φαινόμενο αυτό αποτέλεσε το κύριο θέμα του μυθιστορήματος «La Paranza dei Bambini» του Ιταλού συγγραφέα Roberto Saviano, το οποίο εκδόθηκε το 2016.

  • Η λέξη Paranza μεταφράζεται ως μια μικρή ψαρόβαρκα, όμως στην γλώσσα των Καμόρα, η λέξη αναφέρεται σε μια εγκληματική ομάδα υπό την ηγεσία νεαρών ατόμων.

Όπως δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, το έγκλημα σε διάφορες περιοχές της Νάπολης είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρει κάποιος να επιβιώσει, και να αποκτήσει λεφτά, ισχύ και σεβασμό. Οι εγκληματικές οργανώσεις είναι οι μόνες που λαμβάνουν υπόψη τους την ύπαρξη αυτών των παιδιών και, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, τα προσλαμβάνουν.

Στη Νάπολη, το φαινόμενο είναι ακόμα πιο ανησυχητικό, διότι η δομή της Καμόρα δεν είναι ιεραρχική όπως στις υπόλοιπες οργανώσεις της Ιταλικής μαφίας. Αντίθετα έχουν δημιουργηθεί διάφορες φατρίες Καμόρα, οι οποίες «πολεμούν» μεταξύ τους για να αποκτήσουν εδαφικό έλεγχο – έναν πόλεμο τον οποίο έχουν αναλάβει οι paranze, ή αλλιώς, οι νεαροί Ναπολιτάνοι.

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, ο γενικός εισαγγελέας της Νάπολης, Giovanni Melillo, δήλωσε ότι οι νέοι προσλαμβάνονται βάσει των ικανοτήτων τους σε θέματα βίας.

Οι φατρίες, τους αναθέτουν καθήκοντα εμπορίας ναρκωτικών και εκβιασμών – ένα ανησυχητικό φαινόμενο, αλλά περιορισμένο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λειτουργίες των φατριών που επικεντρώνονται στην διείσδυση στις δημόσιες διοικήσεις και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Roberto Saviano σημείωσε επιπλέον πως η ύπαρξη των paranze είναι εν μέρει προϊόν της αποτυχίας των κρατικών θεσμών να λειτουργήσουν σωστά, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, αλλά και της έλλειψης κοινωνικής πολιτικής.

Καταληκτικά, σημειώνεται ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε,  το εφετείο της Νάπολης καταδίκασε 42 μέλη φατριών paranze σε… 500 χρόνια φυλάκιση.