Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Η λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάπτυξη. Βέβαια όταν το λέμε φαίνεται να “κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας”. Είναι, όμως έτσι; Δεν νομίζω, γιατί φαίνεται πως κάποιοι δεν έχουν πειστεί, ότι η ανάπτυξη είναι η θεραπεία για κάθε οικονομική ασθένεια της σημερινής Ελλάδας.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι αν το είχαν συνειδητοποιήσει θα έχουν προχωρήσει σε μέτρα, ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσουν ένα πολύ ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Γιατί βλέπετε, χωρίς επενδύσεις ανάπτυξη γιοκ.
Και όταν αναφερόμαστε σε μεταρρυθμίσεις δεν εννοούμε περικοπές μισθών ή συντάξεων ή περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Όσοι νομίζουν ότι ακρωτηριάζοντας δικαιώματα θα δημιουργήσουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, πλανώνται πλάνην οικτράν. Κι αν δεν το πιστεύουν, ας κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν και κανένα ψυχολόγο της εργασίας για να καταλάβουν τη σημασία του καλού κλίματος στην παραγωγικότητα της εργασίας.
Επανερχόμενοι στις μεταρρυθμίσεις θα περιμέναμε:
– Να παταχθεί τελείως η γραφειοκρατία του Δημοσίου στη δημιουργία, αλλά και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Βλέπετε η τεράστια γραφειοκρατία (μεταξύ αυτών δασολόγοι, αρχαιολόγοι και λοιποί αφέντες της ελληνικής γραφειοκρατίας) δεν αποτελεί εμπόδιο μόνο στη γρήγορη υλοποίηση των επενδύσεων, αλλά κοστίζει ακριβά και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
-Ταχύτατη απόδοση της δικαιοσύνης, καθότι οι επενδυτές ανατριχιάζουν στην ιδέα πως θα είναι όμηροι ακόμα και για πάνω από 10 χρόνια.
-Γρήγορη πτώχευση επιχειρήσεων και δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες.
-Κίνητρα σε κλάδους στους οποίους η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
-Σταθερό και εγγυημένο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς και μείωση των συντελεστών φορολογίας.
-Προώθηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για να απελευθερωθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ομνύουν στους μικρομεσαίους, τους θεωρούν ατμομηχανή της οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά αρνούνται να τους δώσουν “χείρα βοηθείας”.
-Προώθηση τάχιστη των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Να πάψουν να αραχνιάζουν άδειες σε υπουργικά συρτάρια. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.
Μακρύς ο κατάλογος των προβλημάτων. Δυστυχώς, όμως δεν είναι καθόλου μακρύς ο κατάλογος των παρεμβάσεων, μέτρων ρυθμίσεων και προπαντός μεταρρυθμίσεων. Επιτέλους τι δεν καταλαβαίνετε ότι θέλει η ανάπτυξη. Να πιάσετε τον ταύρο των μεταρρυθμίσεων από τα κέρατα θέλει.
Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ