Εκλογές 2019: Την ώρα που όλα τα κυβερνητικά στελέχη διατείνονται ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το κυβερνητικό επιτελείο εργάζεται με τις μηχανές στο… φουλ και προετοιμάζεται για τις κάλπες.
Άρωμα προετοιμασίας εκλογών μύρισε το βράδυ της Δευτέρας με τη νυχτερινή σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Τη σύσκεψη προσπάθησαν να την κρατήσουν κρυφή, κάτι που δεν κατέστη τελικώς δυνατό.
Στη σύσκεψη, η οποία διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, μετείχαν τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Λάθος συναγερμός
«Μη γίνεστε υπερβολικοί» ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν ρωτήθηκε εάν η σύσκεψη αυτή ερμηνεύεται σωστά ως έντονη εκλογική κινητικότητα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, φεύγοντας από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, προσπάθησε να διαψεύσει ότι η σύσκεψη είχε σχέση με εκλογικούς σχεδιασμούς.
Κάνοντας χιούμορ είπε: «Εκλογές; Ποιος ασχολείται με τις εκλογές; Ασχολείται κανείς;», είπε χαμογελώντας.
Με χαλαρή διάθεση, η Θεανώ Φωτίου είπε στους δημοσιογράφους: «Ποιες εκλογές; Εγώ γεμιστά φτιάχνω»!
Παρόντες ήταν επίσης οι Κώστας Γαβρόγλου, Ανδρέας Ξανθός, Θοδωρής Δρίτσας, Ράνια Σβίγκου, Χρήστος Μαντάς και Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Το υπουργείο Εσωτερικών “σπάει” 4 Δήμους
Λίγους μήνες πριν οι πολίτες οδηγούν στις… κάλπες το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε μια κίνηση η οποία προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα, με νέα τροπολογία “σπάει” 4 δήμους.
Ο λόγος για τους Δήμους:
- Κέρκυρας,
- Κεφαλονιάς,
- Σερβίων – Βελβεντού και
- Λέσβου.
Επομένως, σύμφωνα με την τροπολογία οι εν λόγω Δήμοι καταργούνται και διασπώνται σε 10 νέους δήμους.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα γράφει το airetos.gr το ΥΠΕΣ καταθέτει τροπολογία 20 σελίδων που περιλαμβάνει πέντε άρθρα και περιγράφει όλες τις παραμέτρους πρακτικής υλοποίησης των διασπάσεων.
Σύμφωνα με το 1ο άρθρο, οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:
- Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.
- Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
- Δήμος Νότιας Κέρκυρας
- Δήμος Αργοστολίου
- Δήμος Ληξουρίου
- Δήμος Σάμης
- Δήμος Σερβίων
- Δήμος Βελβεντού
- Δήμος Μυτιλήνης
- Δήμος Δυτικής Λέσβου
Το ίδιο άρθρο περιλαμβάνει τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.
Το 2ο άρθρο αφορά το προσωπικό των νέων Δήμων.
Το 3ο ρυθμίζει τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα.
Το 4ο άρθρο αποτυπώνει τις περιουσιακές σχέσεις των νέων Δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με Υπουργική Απόφαση σε κάθε Δήμο μιας “Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου”.
Το 5ο άρθρο προβλέπει τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού», με αντικείμενο «την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού». Tο έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί «εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών», ενώ «με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου».
Έτσι τα επόμενα «σπασίματα» παραπέμπονται μετά από 2 χρόνια το λιγότερο, δηλαδή στην επόμενη Κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλείσει οριστικά κάθε περαιτέρω σχετική διεκδίκηση κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας.
- Η Τροπολογία, όπως αναγράφεται στις σελ.19 και 20, έχει συνταχθεί από το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών για να κατατεθεί ως Υπουργική.
Το ζήτημα, όμως, δεν έχει κλείσει, δεδομένου ότι έχει προταθεί και να δρομολογηθεί ως Βουλευτική (δηλαδή, πρακτικά, τα σημεία που βλέπετε για τις υπογραφές των Υπουργών, να αντικατασταθούν από υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να παρακαμφθεί η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να μη δουν από τώρα οι δημότες πόσο θα τους κοστίσει, εφάπαξ και ετησίως όλα τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία και λειτουργία πολλαπλάσιων Δήμων.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Βούτσης: Ανοιχτό το σενάριο για κάλπες τον Μάιο
Ο Νίκος Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο.
Σε δηλώσεις του στο Open TV, ο πρόεδρος της Βουλής την πεποίθηση ότι παρότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που θέλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης.
Ο Νίκος Βούτσης τόνισε επίσης ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου, που θα κλείσει η Βουλή για το Πάσχα, θα έχουν περάσει τα επίμαχα νομοσχέδια.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι στις 14 Μαρτίου, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για τη δεύτερη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και παράλληλα θα τεθεί επί τραπέζης το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ένα από τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, είναι να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις.
Βίντεο: Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος
ΚΙΝΑΛ: «Όσο ο Τσίπρας προσπαθεί να μας χτυπήσει τόσο θα δυναμώνουμε»
«Όσο ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας χτυπήσει, τόσο η δική μας παράταξη δυναμώνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για την προσπάθεια συγκρότησης ευρύτερου προοδευτικού μετώπου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό που επιχειρεί να κάνει το βλέπουμε να εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με τρόπο τουλάχιστον άκομψο, το έχουμε δει όμως να συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια με τρόπο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με ένα πολιτικό ιδεολογικό πλαίσιο», επισήμανε ο κ. Χρηστίδης, εκτιμώντας πως η χθεσινή παρουσίαση της πρωτοβουλίας πολιτών «Γέφυρα» παραπέμπει «σε γέφυρα των στεναγμών του κ. Τσίπρα».
«Δεν είδα κάτι καινούριο χθες, είδα ανθρώπους -οι οποίοι έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολύ καιρό-, να μιλάνε με βάση κάποιους ιδεολογικούς όρους, αλλά είδα και τις φωτογραφίες όλων όσων ήταν εκεί. Δεν είδα κανέναν να σφύζει από αισιοδοξία και δυναμική για το εγχείρημα και -αυτό είναι κάτι που επίσης έχει τη σημασία του- είδα ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση ο ένας με τον άλλον στην πολιτική και ιδεολογική τους πορεία, να στέκονται ο ένας πλάι στον άλλον μόνο με το πώς μπορούν να ενισχύσουν τον κ.Τσίπρα», παρατήρησε και διερωτήθηκε:
-
«Τι σχέση έχει ο κ. Παπαχριστόπουλος με τον κ. Βούτση στην ιστορική τους πορεία, τι σχέση μπορεί να έχει ο κ. Ραγκούσης με τον κ. Ζαχαριάδη; Δεν έχουν καμία σχέση, ίσα-ίσα οι συγκρούσεις τους στο παρελθόν είναι πολύ μεγάλες και δε νομίζω ότι αυτές γεφυρώνονται από το κείμενο το οποίο διαβάσαμε».
Αναφερόμενος στη χθεσινή (25/2/19) ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χρηστίδης σημείωσε ότι «είχαμε πολλά χρόνια να κάνουμε μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη», εκτιμώντας ότι «το κοντράστ των εικόνων που προκύπτει από τις συγκεντρώσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ανά τη χώρα είναι προφανές ότι δείχνει κάτι».
«Έχουμε μια σειρά ενδείξεων όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι κάτι γίνεται στη βάση της παράταξης, η οποία συσπειρώνεται απέναντι σε αυτό το ρεσάλτο, το οποίο προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει να κάνει μόνο με τη βάση και το συναίσθημα, έχει να κάνει και με τις πολιτικές επιλογές που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, η οποία είχε την ευκαιρία της να κάνει τη στροφή στην κεντροαριστερά, δεν την έκανε κι αυτό θα το πληρώσει», εξήγησε.
«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οι δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος»
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει αυτό το σενάριο. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με ένα μεγάλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας.
Η ΝΔ δεν καταθέτει προτάσεις στους Έλληνες πολίτες, με τις οποίες εμείς να συμφωνούμε και να μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο.
Η ΝΔ είναι ο πραγματικός εκφραστής της συντήρησης στη χώρα -ιδεολογικά και στρατηγικά- και έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και για το γεγονός ότι φτάσαμε στην κρίση λόγω της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή από το 2004 έως το 2009 και φυσικά λόγω της αντιμνημονιακής της στρατηγικής την πρώτη φάση της κρίσης».
«ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία – Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο κ. Χρηστίδης, «είναι οι δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος και αυτό είναι κάτι που πια το νοιώθουμε ακόμη κι από την επιλογή τους στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας -προτείνουν και οι δύο ένα πρόσωπο που προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη- και αυτό έχει τον συμβολισμό του και για τη Νέα Δημοκρατία, που είναι ένα δικό της στέλεχος, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δε συμφωνεί με τη δική μας πρόταση, που είναι για έναν προοδευτικό πρόεδρο, ο οποίος έχει άλλα χαρακτηριστικά με συγκεκριμένους συμβολισμούς».