Ολοκληρώθηκε χθες (21/2/19) συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινίσεων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σημειώνουν ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.
Μάλιστα, προσθέτουν ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Προστασία πρώτης κατοικίας: Συμφωνία… δίχως συμφωνία
Ωστόσο, παρόλο που τράπεζες και Μαξίμου προσπαθούν να πείσουν ότι… έδωσαν τα χέρια καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι αστερίσκοι που μας κάνουν να πιστεύομε ότι το “deal” μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μπορεί οι διαφωνίες των δύο να μην είναι τόσο σημαντικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο που μπορεί να πάει στην Βουλή.
- Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να αναφέρουμε τα σημεία που αποτελούν όπως φαίνεται μέχρι στιγμής… σημεία τριβής.
Αρχικά, οι τραπεζίτες ζητούν μία κοινή αντιμετώπιση του θέματος «κόκκινα δάνεια», χωρίς να υπάρχουν δεκάδες δυνατότητες για τους δανειολήπτες να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς. Με λίγα λόγια, θέλουν να εντοπίσουν ένα κοινό πλαίσιο μέσα από το οποίο οι κακοπληρωτές θα αναγκαστούν να βρεθούν απέναντι στις ευθύνες του.
Ένα δεύτερο σημείο, που όπως όλα δείχνουν είναι σχεδόν συμφωνημένο, είναι ο νέος νόμος για έχει διάρκεια ένα έτος, προκειμένου οι δανειολήπτες των “κόκκινων” δανείων να μην επαναπαύονται.
Συνεχίζοντας, μεγάλος αστερίσκος φαίνεται ότι υπάρχει στο τι θα γίνει με όσους είναι ήδη στον νόμο Κατσέλη. Από την μια το Μαξίμου δεν θέλει να ασχοληθεί μ’ αυτούς και από την άλλη οι τραπεζίτες επιθυμούν να μπουν και εκείνη στη νέα πλατφόρμα.
Τέλος, από μέρους της κυβέρνησης ζητείται το νέο πλαίσιο να είναι χαλαρό και να μην θίγονται περαιτέρω οι δανειολήπτες.
Εάν λοιπόν συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι οριστική συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα. Ωστόσο, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα (25/2/19) όλα φαίνεται ότι θα έχουν τελειώσει, ίσως και με μια ακόμη συνάντηση μέσα στο σαββατοκύριακο.