Κόσμος

Βενεζουέλα πυροβολισμοί: Δυο νεκροί και πολλοί τραυματίες στα σύνορα με Βραζιλία

Βενεζουέλα πυροβολισμοί: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό.

Βενεζουέλα πυροβολισμοί: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία.

Πλήθος προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς» υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση «Καπέ Καπέ».

Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη αυτής της κοινότητας προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνορα με τη Βραζιλία.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, αρνούμενος να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που «βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς». Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και «τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (…) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Washington Post, το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν ομάδα πολιτών μπήκε μπροστά από τους Βενεζουελάνους στρατιώτες προσπαθώντας να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορα, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ.

Την είδηση επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Εμίλιο Γκονζάλες, ο οποίος αναφέρει ότι τα μέλη της φυλής Pemon συγκρούστηκαν με τους εθνοφύλακες και τον στρατό της Βενεζουέλας που μετέφεραν τανκς στα σύνορα με τη Βραζιλία.

Ακόμη, δήλωσε ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες και έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά των πολιτών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που «βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς». Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και «τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (…) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια».

Με ανάρτηση του στο Twitter o επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό καταδίκασε την επίθεση αναφέροντας ότι «το αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος: 12 τραυματίες και ένας νεκρός».

Τόνισε δε ότι η επίθεση του στρατού «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Η Μόσχα θεωρεί τον Γκουαϊδό πράκτορα των Αμερικανών

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ενδέχεται να είχε στρατολογηθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην Σερβία πριν από 10 χρόνια, όταν παρακολουθούσε σεμινάρια στην χώρα αυτή, δήλωσε στο πρακτορείο TASS o αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Αντρέι Κλίμοφ, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Βελιγράδι.

Ο Κλίμοφ δήλωσε ακόμη ότι ο Γκουαϊδό παρακολουθούσε σεμινάρια που διοργάνωνε η οργάνωση «Οτπόρ» υπογραμμίζοντας ότι «μάλιστα δεν πρόκειται για φήμες, αλλά για κάτι το οποίο έχουμε ελέγξει».

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της της Βενεζουέλας στην Μόσχα Κάρλος Ραφαέλ Φαρία Τόρτος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας της προσωρινής επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που είναι αρμόδια για τη αποτροπή των παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, είχε δηλώσει ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευση της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό είχε στρατολογηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS, η οργάνωση «Οτπόρ» είναι οργάνωση νεολαίας που ιδρύθηκε στην Γιουγκοσλαβία το 1998 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι δε ηγέτες της Σερζα Ποπόβιτ και Ιβάν Μάροβιτς στη συνέχεια ίδρυσαν στη βάση της εν λόγω οργάνωσης το Κέντρο εφαρμοσμένων δράσεων μη βίας και στρατηγικών (The Center for Applied Nonviolent Action and Strategies, CANVAS), το οποίο ασχολείται με την χρήση των μεθόδων του Τζιν Σαρπ «μη χρήσης βίας για την ανατροπή κυβερνήσεων».

Η CANVAS, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου, έχει την έδρα της στο Βελιγράδι και λειτουργεί υπό την αιγίδα των αμερικανικών οργανώσεων Freedom House και του Εθνικού Ιδρύματος υποστήριξης της Δημοκρατίας (NED), ενώ χορηγοί του είναι το Ίδρυμα Ροκφέλερ, το ίδρυμα Σόρος , το Ινστιτουτο Αϊνστάιν και το Διεθνές Ρεπουμπλικάνικο Ινστιτούτο.

*Φωτογραφίες κειμένου και εξωφύλλου twitter

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο