Ελλάδα

Καφέ και άσπρα αυγά: Αυτή είναι η διαφορά τους

Δείτε ποια είναι η διαφορά μεταξύ καφέ και λευκών αβγών. Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις και ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Το χρώμα του αβγού συνήθως εξαρτάται από το χρώμα της κότας, από την οποία προέρχεται.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι διαφορά ανάμεσα στα καφέ και τα άσπρα αυγά; Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις και ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Καφέ και άσπρα αυγά: Αυτή είναι η διαφορά τους.  Το χρώμα του αβγού συνήθως εξαρτάται από το χρώμα της κότας, από την οποία προέρχεται. Με άλλα λόγια, οι άσπρες κότες κάνουν αβγά με άσπρο τσόφλι και οι κοκκινωπές αβγά με καφέ τσόφλι. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, η ράτσα Araucana, που έχει κοκκινωπά φτερά, συχνά κάνει μπλε αβγά, ενώ άλλες φορές κάνει πράσινα, ροζ ή ακόμη και λιλά, σύμφωνα με την ΜΚΟ, Aviculture Europe.

Άσπρα και καφέ αυγά: Γιατί υπάρχει διαφορά στην τιμή. Τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι πιο φυσικά ή πιο υγιεινά..Τα καφέ αυγά συνήθως έχουν μεγαλύτερη τιμή γιατί οι καφετιές κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από τις λευκές και κατ’ επέκταση χρειάζονται περισσότερη τροφή. Το έξτρα κόστος της τροφής μεταφέρεται στην τιμή τους και στην τσέπη μας.

Καφέ και άσπρα αυγά: Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα;

Η αλήθεια είναι πως το χρώμα του αβγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητάς του κι όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφή, δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη διαφορά μεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να τα βρείτε πιο ακριβά, τα καφέ αβγά δεν σας ωφελούν περισσότερο και αντίστροφα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αβγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3, αλλά ακόμη κι αν ισχύει αυτό, η διαφορά είναι απειροελάχιστη.

Η διατροφική αξία του αυγού

Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες.

Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. -τα περισσότερα από αυτά περιέχονται στο κρόκο και τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Η χοληστερόλη που περιέχει ανέρχεται σε 190 γρ.

Ξεφλουδίστε το αυγό μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα

Το μόνο υλικό που θα χρειαστείτε είναι 1 κ.γ. μαγειρική σόδα. Βάλτε τα αυγά σας σε ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό και προσθέστε μέσα σε αυτό και την μαγειρική σόδα. Βράστε τα αυγά σας όπως κάνετε συνήθως. Αυτό που κάνει η μαγειρική σόδα είναι να κάνει το νερό πιο αλκαλικό πράγμα που βοηθάει στο να «χαλαρώνει» το κέλυφος των αυγών και να αποκτά μια απόσταση από την εσωτερική μεμβράνη του αυγού. Έτσι με το που θα ξεκινήσετε το ξεφλούδισμα το κέλυφος θα φύγει στο δευτερόλεπτο.