Οικονομία

Κόκκινα δάνεια: Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τους τραπεζίτες

Κόκκινα δάνεια: Σήμερα στις 15.00 η σύσκεψη για το νέο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.

Κόκκινα δάνεια: Σε «ανοιχτή γραμμή» κυβέρνηση και τράπεζες για να καταλήξουν στον νόμο που θα προστατεύει τους αδύναμους δανειολήπτες.

Στις 15:00 αναμένεται να συναντηθούν ξανά οι τραπεζίτες με την ελληνική κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια.

Ο χρόνος πιέζει, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί στον Νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν:

  • ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης,
  • ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και
  • οι τραπεζίτες.

Κόκκινα δάνεια: Βασικό κριτήριο ο «κόφτης»

Η κυβέρνηση θέλει να φέρει το νέο σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας την επόμενη εβδομάδα, με βασικό κριτήριο να είναι το ύψος του δανείου.

Σε τέτοια περίπτωση, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας διατηρείται έως τα 250.000 ευρώ και το ύψος του δανείου έως τα 130.000 ευρώ.

Ακόμα ένα κριτήριο για την ένταξη στη νέα ρύθμιση είναι το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο θα ανέρχεται στα 12.500 ευρώ για τον άγαμο και στα 21.000 ευρώ για ζευγάρι, µε προσαυξήσεις από 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Δηλαδή για οικογένεια µε τρία παιδιά φθάνει τα 36.000 ευρώ. Το πακέτο των ρυθμίσεων θα περιλαμβάνει άλλων, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής µέχρι επιπλέον 25 έτη και μειωμένο επιτόκιο στο 2% από 4% που είναι σήμερα, και «κούρεµα» δανείου σε περίπτωση που το ύψος του θα υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Οι ενστάσεις των θεσμών

Αντίθετοι παρουσιάζονται οι θεσμοί στο νέο σχέδιο. Οι ενστάσεις τους έχουν να κάνουν κυρίως με το κούρεμα των οφειλών των δανειοληπτών,  αλλά και με το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας που είχε συμφωνηθεί στις 250.000 ευρώ.

Αν τελικά οι θεσμοί ζητήσουν αλλαγή του πλαισίου, τότε θα ακολουθήσουν μπαράζ πλειστηριασμών σε όσους δανειολήπτες δεν εντάσσονται στη ρύθμιση.

Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα έχουν το πάνω χέρι, δεν θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι δανειολήπτες στο νέο νόμο που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.