Κόσμος

Μέρκελ για Τσίπρα – Ζάεφ: “Όταν υπάρχει θάρρος μπορείς να βρεις τις λύσεις”

Μέρκελ για Τσίπρα - Ζάεφ: Το σχόλιο της Γερμανίδας Καγκελάριου για τη συνεργασία των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να επιτευχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέρκελ για Τσίπρα – Ζάεφ: Τα συγχαρητήριά της προς τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, απέστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Άγγελα Μέρκελ, τοποθετήθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δύο πρωταγωνιστές τον Πρωθυπουργό Ζάεφ από την Βόρεια Μακεδονία και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα από την Ελλάδα για το θάρρος που επέδειξαν”, τόνισε, μεταξύ άλλων.

Η Αγγέλα Μέρκελ είπε τα εξής για τη Συμφωνία:

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δύο πρωταγωνιστές τον Πρωθυπουργό Ζάεφ από την Βόρεια Μακεδονία και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα από την Ελλάδα για το θάρρος που επέδειξαν.

Απόψε θα τιμηθούν με το βραβείο Κλάιστ και πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλες εκείνες τις διαμάχες στις οποίες δεν έχουμε ακόμη βρει λύση. Αν επιδείξεις το απαραίτητο θάρρος, μπορείς να βρεις λύσεις.

Είχα στο μεταξύ παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρω διαφορετικούς συνδυασμούς για το όνομα, διότι νόμιζα ότι δεν είχε νόημα και τώρα τελικά βρέθηκε λύση, για αυτό δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια”.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ μίλησε για τον ρόλο του ΝΑΤΟ. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η Συμμαχία είναι αναγκαία:

“Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χρειαζόμαστε ακόμη το ΝΑΤΟ; Ναι, χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ ως άγκυρα σταθερότητας σε ταραγμένους καιρούς.

Το χρειαζόμαστε ως κοινότητα αξιών. Διότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε όχι μόνο ως στρατιωτική συμμαχία, αλλά ως κοινότητα αξιών, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου είναι η κατευθυντήρια γραμμή για την κοινή δράση.

Και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ είναι ακόμη πολύ ελκυστική συμμαχία ήταν ξεκάθαρο τους τελευταίους μήνες, όταν προσπαθούσαμε να λύσουμε το ζήτημα του εάν η Βόρεια Μακεδονία – όπως μπορούμε τώρα όλοι να την αποκαλούμε – θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ”.