Για το Μόναχο αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα για αύριο, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:
- Στις 10:30 συνάντηση με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών.
- Στις 15:00 ομιλία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.
- Στις 16:00 συνάντηση με τη Συμπρόεδρο των Πρασίνων, κα Annalena Baerbock.
- Στις 17:00 συνάντηση με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
- Στις 20:00 επίσημο δείπνο, κατά το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τιμηθεί, από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με το βραβείο Ewald von Kleist.
Οι ώρες που αναγράφονται στο κείμενο είναι ώρες Γερμανίας.
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντί για συναίνεση προτείνετε τζόγο
Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, διότι έχει κάνει άλλες “συμφωνίες” και έχει και μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία και την τριτολογία του στη Βουλή και εμφανίστηκε βέβαιος ότι και στην επόμενη Βουλή η Ν.Δ. θα είναι και πάλι στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Χαρακτήρισε “πρωτοφανή” και “καινοφανή” την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. το ένα κόμμα τις προτάσεις του άλλου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τις οποίες διαφωνούν και είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης χύνει “κροκοδείλια” δάκρυα για τους νέους που φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό και πως το μόνο που τον “κόφτει” είναι να υπάρχουν περισσότεροι πελάτες για όσους θα έρθουν να “κερδοσκοπήσουν” στην Ελλάδα με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό
“Κύριε Μητσοτάκη μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση πως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, με τη νέα συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι έχουν άποψη και θέλουν-η ακραία πτέρυγα του κόμματός σας-να παίξετε πολιτικά παιγνίδια. Και, ενδεχομένως, να είναι και μια αποκάλυψη αυτή.
Έχετε κάνει τα σχέδια σας, έχετε κάνει τις συμφωνίες σας, τις έχετε διαμορφώσει”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Ξέρετε στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, λέει μια παροιμία.
Γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο κι αν εσείς δεν τον θέλετε, γιατί πράγματι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.
Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε το πραγματικό πολιτικό του σχέδιο
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά σήμερα “ομολόγησε” το πραγματικό πολιτικό του σχέδιο, μέσα στο οποίο εμπλέκει και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, και τον κατηγόρησε ότι διαμόρφωσε τη θέση που παρουσίασε στον ελληνικό λαό με βάση την πολιτική του σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια.
“Την τελευταία φορά που συζητήσαμε στην αίθουσα αυτή η άποψη που είχατε διατυπώσει και στη συνέχεια αλλάξατε ήταν υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας εάν δεν προκύπτει ευρεία συναίνεση. Σήμερα μιλάτε για θεσμική δυσαρμονία.
Οι μεταλλάξεις και οι μετατοπίσεις σας σε αυτό το θέμα δυστυχώς αποδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα και την πολιτική ιδιοτέλεια”, είπε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε:
“Εγώ σήμερα έκανα ένα βήμα τολμηρό. Αποκάλυψα το πολιτικό παιγνίδι που παίζετε. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανένα παιγνίδι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα προτείνει και στη νέα Βουλή τη συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προκόπη Παυλόπουλου , διότι θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι θεωρούμε ότι η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να έχει την ευρύτερη συναίνεση, διότι στο πρόσωπο του πρέπει να συμπυκνώνεται η συναίνεση και να αντικατοπτρίζεται η κοινή βούληση των περισσοτέρων εκ των πολιτικών δυνάμεων, διότι είναι εκφραστής και του πολιτεύματος, εκπροσωπεί το έθνος, εκπροσωπεί τον λαό”.
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. υπογράμμισε: “Εσείς κ. Μητσοτάκη, ενώ κατά το κοινώς λεγόμενο, σας πέταξα το γάντι, εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε, αλλά μιλήσατε 56 λεπτά και αποφύγατε να αναφέρετε και το ονοματεπώνυμο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλήσατε για τον Πρόεδρο ως θεσμό, τον οποίο δεν πρέπει να εμπλέκουμε στα πολιτικά μας παιγνίδια, τη στιγμή που ακριβώς αυτό κάνετε εσείς”.
“Προκάλεσα πολλάκις τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επανεκλογή του ή δεν δεσμεύεται;
Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε. Μπορείτε να μου πείτε και τον αριθμό του φορολογικού του μητρώου (ΑΦΜ), αλλά δεν θα δεσμευτείτε ότι θα τον στηρίξετε, διότι έχετε κάνει άλλες συμφωνίες και διότι έχετε και μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν σας αφήνει.
Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, που λέει και ο λαός”, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει τζόγο και ρουλέτα
Αναφερόμενος στη πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε “πρωτοφανή” και “καινοφανή” και υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κατατίθεται και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γράμμα και τη λογική του ίδιου του νομοθέτη.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης προτείνει “ρουλέτα και τζόγο”.
Παράλληλα τόνισε πως το Σύνταγμα μας μοιράζει την αναθεωρητική εξουσία και στις δύο Βουλές.
Απαιτεί όχι απλώς διακομματική αλλά και διαχρονική συναίνεση για την αναθεώρηση του.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το Σύνταγμα γεννήθηκε από τον λαό και όχι από τους ειδικούς.
Οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και άρα η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα των ειδικών.
Η Ελλάδα απέκτησε Σύνταγμα κινηματικά το 1843.
Απάντησε στην κριτική της Ν.Δ ότι είναι “ευχολόγια” οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών, λέγοντας ότι τα χαρακτηρίζει έτσι γιατί θέλει να τα καταργήσει και αναρωτήθηκε: Είναι ευχολόγια η κατοχύρωση του εγγυημένου εισοδήματος;
Η καθολική πρόσβαση στην υγεία; Η κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνταγματικά; Βέβαια εσείς τις παραδώσατε εν μία νυκτί.”