Γρίπη Η1Ν1: Η γρίπη έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 40 ανθρώπους και έχει στείλει άλλους 60 να νοσηλεύονται στις εντατικές μονάδες, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Τονίζουν, επίσης, ότι η έξαρση της γρίπης αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές του Μαρτίου.
Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για σοβαρή έλλειψη σε αντιγριπικά εμβόλια και πριν από το τέλος της εβδομάδας δεν θα μπορούν να τα διαθέτουν στο κοινό.
Η Ματίνα Παγώνη παθολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, δήλωσε:
«Τα εμβόλια που παραγγέλθηκαν βασίστηκαν στα περσινά δεδομένα ενώ πρόβλημα αποτελεί ο περιορισμένος εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε, επίσης: «Ο κόσμος δεν είναι όσο προσεκτικός θα έπρεπε.
Πρέπει να προσέξουμε, να μην παίρνουν από μόνοι τους φάρμακα, να μιλούν πρώτα με τον γιατρό τους.
Η έξαρση θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο. Οι υψηλού κινδύνου ομάδες έχουν χρόνο να κάνουν το εμβόλιο.
Εξήντα βρίσκονται αυτοί τη στιγμή στα νοσοκομεία.
Χρειάζεται ψυχραιμία και να ακολουθούμε τις οδηγίες που είναι πολύ βασικές».
«Εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν» τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Γρίπη Η1Ν1: Δείτε το βίντεο
Γρίπη Η1Ν1: Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για τα μέτρα προφύλαξης
- Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.
- Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει επίσης πως και στα σχολεία θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
-
καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
-
τακτικό πλύσιμο χεριών
-
βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
-
όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ακόμη, ότι δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού.
Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.