Κόσμος

Brexit: Συμφωνία Ελβετίας – Βρετανίας για συνέχιση της υπάρχουσας εμπορικής σχέσης

Brexit: Oι επιχειρήσεις των δύο χωρών μπορούν να συνεχίσουν τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.

Brexit: Η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία συνέχισης των εμπορικών σχέσεων με την Ελβετία, που διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις των δύο χωρών μπορούν να συνεχίσουν τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών κατά το 2018 ανήλθαν σε πάνω από 30 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Βρετανία επιδιώκει να υπογράψει περίπου 40 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, με περισσότερες από 70 χώρες, αλλά μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί μόνο τέσσερις συμφωνίες συνέχισης των ελεύθερων εμπορικών σχέσεων με την Ελβετία, την Χιλή, τα νησιά Φερόε και την Νότια Αφρική.

Συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης – όταν ένα προϊόν πωλείται νόμιμα στη μία χώρα, μπορεί το ίδιο να ισχύει και για την άλλη – έχουν υπογραφεί με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Brexit: Η Τερέζα Μέι “παίζει με το ρολόι” στήνοντας παγίδα στο Κοινοβούλιο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι θα ζητήσει από τους Βρετανούς βουλευτές να της δώσουν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο υπουργός Στέγης Τζέιμς Μπρόκενσερ.

Ταυτόχρονα, η συντηρητική πρωθυπουργός απέρριψε την ιδέα που διατυπώθηκε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν για την παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση, διαλύοντας τις ελπίδες εκείνων που θεωρούσαν ότι μπορεί να υπάρξει στροφή στην πολιτική της Μέι για το Brexit και αυξάνοντας τους φόβους για μία μη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτό το ιστορικό διαζύγιο βρίσκεται στο κενό, αφού η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία στις 15 Ιανουαρίου τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με το Λονδίνο.

Η συντηρητική πρωθυπουργός έχει στρέψει τις προσπάθειές της να επιτύχει από τις Βρυξέλλες υποχωρήσεις που θα της επιτρέψουν να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, αλλά το ιρλανδικό backstop αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο σε οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Την ώρα που η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει τη Πέμπτη την ακολουθητέα στρατηγική, ο Τζέιμς Μπρόκενσερ δήλωσε χθες στο BBC ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο Κοινοβούλιο να συζητήσει εκ νέου τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για το Brexit μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, εάν δεν προκύψει τροποποιημένη συμφωνία για την έξοδο μέχρι τότε, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης θα διατηρήσει τον έλεγχο επί της διαδικασίας του Brexit.

Το Εργατικό Κόμμα κατήγγειλε αμέσως έναν ελιγμό της κυβέρνησης με στόχο να κερδίσει χρόνο για να καθηλώσει τους βουλευτές σε μία διττή επιλογή, που θα ισοδυναμεί με εκβιασμό, ανάμεσα στην συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit και μία έξοδο «άνευ συμφωνίας», ένα σενάριο που προκαλεί τεράστια ανησυχία στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Η Τερέζα Μέι «υποδύεται ότι σημειώνει πρόοδο, ενώ στην πραγματικότητα παίζει με το ρολόι», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, ο αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit στους Sunday Times.

«Την επόμενη εβδομάδα το Κοινοβούλιο πρέπει να πει «αρκεί» και να αναλάβει τον έλεγχο για τις εξελίξεις», προειδοποίησε.

Χθες, η πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή που της απηύθυνε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία εξηγούσε ότι το κόμμα του θα υποστήριζε μία συμφωνία διαζυγίου υπό ορισμένους όρους, ένας από τους οποίους θα ήταν η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση.

Η Τερέζα Μέι προτείνει στην απαντητική της επιστολή που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ, νέες συνομιλίες με τους Εργατικούς, κυρίως για να εξετασθούν «εναλλακτικές διευθετήσεις» για την επίλυση του θέματος του ιρλανδικού backstop.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο