Προέκταση του ρόλου της Εθνικής Άμυνας στη χώρα χαρακτήρισε τον τομέα της πολιτικής προστασίας ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας εκδήλωση που διοργάνωσε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό Νέα Αρχή για την Αττική Ν. Σοφιανός με τίτλο «Φωτιά στο Μάτι και μέλλον Πολιτικής Προστασίας», που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης ένας νέου σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές καθώς και την ανάγκη ουσιαστικής εμπλοκής της αυτοδιοίκησης στην πολιτική προστασία, ξεκάθαρους ρόλους, ευθύνες, αρμοδιότητες , καθώς και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης, ο βουλευτής της ΝΔ Β. Οικονόμου, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γ. Σωφρόνης και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί σύμβουλοι με το συνδυασμό Νέα Αρχή για την Αττική Θ. Αυγερινός, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και Άννα Λεντή.
«Φτάνουν οι διαπιστώσεις. Ήρθε ώρα για δράση»
Όπως γράφει το OTAVOICE.gr επικαλούμενος την έκθεση «κόλαφο» για το κεντρικό κράτος της ανεξάρτητης επιτροπής για την διαχείριση πυρκαγιών, που συστάθηκε μετά την τραγωδία με 100 νεκρούς στο Μάτι, επισήμανε πως για την τραγωδία ευθύνονται η έλλειψη σχεδίου, η αλληλεκάλυψη αρμοδιοτήτων των δεκάδων φορέων του Κράτους, η έλλειψη συντονισμού και ουσιαστικά η μετάθεση ευθυνών από τον έναν στον άλλον, τονίζοντας πως αυτές οι παθογένειες δεν λύνονται ούτε με το «πρόχειρο σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες.
«Φτάνουν πια οι διαπιστώσεις. ‘Ωρα για αποφάσεις και δράση» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι, για να μην αποδοθούν ευθύνες που αναλογούν σε όσους είχαν την αρμοδιότητα να δράσουν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μάτι.
Η Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης τόνισε πως «η υλοποίηση των δράσεων της πολιτικής προστασίας ανήκει κατά κύριο λόγο σε αυτή κυρίως στη φάση της πρόληψης γι’ αυτό χρειάζεται να δράττουμε κάθε μέρα, να οργανώνουμε και να ενισχύουμε μηχανισμούς και μέσα που θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν και να αντιμετωπίσουν – όποτε και αν απαιτηθεί – έκτακτα γεγονότα».
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, πρέπει να τεθούν στην πολιτεία κάποιες προϋποθέσεις όπως:
- Η Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και δίκαιη κατανομή σε Περιφέρειες και Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά, χωροταξικά και μορφολογικά κριτήρια.
- Η Αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων ώστε να μπορούν να αποτελέσουν φορείς στήριξης και έκφρασης της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και να παίξουν σημαντικό ρόλο, σε διαδημοτικό υπερ-τοπικό επίπεδο.
- Στα πλαίσια εξειδίκευσης του ΕΣΠΑ 2014-2020, η περιβαλλοντική προστασία η κλιματική αλλαγή και η καινοτομία ως δομικές προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ να εξειδικευτούν σε αρκετές προσκλήσεις προς τους ΟΤΑ και να καλύψουν ανάγκες πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο
- Η ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος
- Στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας να υπάρχει μία διακριτή κατηγορία με δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους για τη κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ρεμάτων, την υποβοήθηση του έργου του αποχιονισμού και μία σειρά άλλων περιπτώσεων υποστήριξης του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων.
Πρέπει να αλλάξει το Κράτος
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως για ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας «απαιτείται να έχουμε ένα αξιόπιστο κράτος σε σχέση με τις θεσμικές του επιλογές, με το χρονικό του προγραμματισμό και τον αναγκαίο συντονισμό, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και διασφαλίζοντας σε όλους μας ένα σταθερό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον και έναν αναγκαίο γενικό συντονισμό.
10 Προτάσεις για την Πολιτική Προστασία της Αττικής
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε πως σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αττική» έχει γίνει επεξεργασία της σημερινής κατάστασης και έχουν διαμορφωθεί 10 βασικές προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το προγραμματικό πλαίσιο της υποψηφιότητας μας στην Περιφέρεια Αττικής, στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Ειδικότερα απαιτείται:
- Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή με τη χρήση καινοτόμων επιστημονικών μεθοδολογιών και μέσων.
- Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με Μητροπολιτικό χαρακτήρα σε όλη την Αττική.
- Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική, αλλά και τις καλές πρακτικές που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε αυτήν.
- Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος και ταχύτατος συντονισμός.
- Διαρκής επιμόρφωση στελεχών της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, για θέματα που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών.
- Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας, με προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
- Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε δήμο χωριστά και στην περιφέρεια συνολικά, στις οποίες θα συμμετέχουν εκτός από τους εμπλεκόμενους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
- Εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης με αποδέκτες την περιφέρεια και τους δήμους, έτσι ώστε να αντιδρούν άμεσα σε έκτακτες ανάγκη.
- Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με την διαδικασία αποστολής SMS στους πολίτες.
- Εξασφάλιση πόρων στήριξης των επιχειρησιακών σχεδίων και αγορά σύγχρονων συστημάτων αντιμετώπισης και εξοπλισμού.
«Ήρθε η ώρα της αφύπνισης. H ώρα της δράσης. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη η Αττική να κάνει μια Νέα Αρχή και στον τομέα της πολιτικής προστασίας», τόνισε κλείνοντας.