Video

Μολιέρος: H Google τιμά με doodle το σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα

Μολιέρος: Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει τη ζωή και το έργο του ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Μολιέρου.

Μολιέρος: Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Μολιέρο, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος κωμωδιογράφος του κόσμου, ο καλλιτέχνης που σημάδεψε το Γαλλικό Θέατρο και έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία.

Ο Μολιέρος (Molière, Μολιέρ, πραγματικό όνομα: Jean-Baptiste Poquelin, Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, Παρίσι, 15 Ιανουαρίου 1622 – Παρίσι, 17 Φεβρουαρίου 1673) ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία.

Οι Γάλλοι τον θεωρούν ως τον καλύτερο κλασσικό ποιητή τους, ενώ για πολλούς είναι και ο καλύτερος Γάλλος λογοτέχνης. Μπόρεσε και έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά του. Ανήκε στο καλλιτεχνικό κίνημα του κλασικισμού.

Σαν σήμερα το 1673 ο Μολιέρος ανέβασε για πρώτη φορά το τελευταίο του έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», το οποίο στιγμάτισε τη ζωή του και την ιστορία του όχι μόνο επειδή έγινε κλασικό, αλλά και επειδή κατά τη διάρκειά του ο Μολιέρος κατέρρευσε στη σκηνή, βήχοντας και αιμορραγώντας, αλλά μένοντας εκεί μέχρι το τέλος.

Παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου XIV να ξεκουραστεί, ο Μολιέρος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου, όταν κατέρρευσε ξανά έχοντας μεγαλύτερο αιμορραγία και πέθανε μετά από λίγες μέρες.

Στο doodle της για τον Μολιέρο, η Google παρουσιάζει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του συγκεκριμένου έργου, καθώς και από άλλα κλασικά έργα του όπως «Το σχολείο των γυναικών», ο «Δον Ζουάν» και ο «Μισάνθρωπος».

Μολιέρος: H Google τιμά με doodle το σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα

Δείτε το σχετικό βίντεο:

“Ο κατά φαντασίαν ασθενής” Η υπόθεση

Ο Αργκάν είναι ένας υποχόνδριος και φιλάργυρος ηλικιωμένος. Αισθάνεται συνεχώς άρρωστος, αν και στ’ αλήθεια δεν έχει τίποτα. Αδυνατεί να ακολουθήσει τις υποδείξεις των γιατρών και εκείνοι τον εκμεταλλεύονται. Θέλει να παντρέψει την κόρη του, Αγγελική, με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη.

Ο αδελφός του, Βεράλδος, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν, Τουανέττα, θα προσπαθήσει να τον “θεραπεύσει” από τις φαντασιοπληξίες του.

Τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός. Θα αποδειχθεί τελικά ότι η δεύτερη σύζυγός του, Βελίνα, κυνηγούσε μόνο την περιουσία του ενώ η κόρη του τον αγαπούσε πραγματικά. Μετά τη “νεκρανάστασή” του, ο Αργκάν θα επιτρέψει στην Αγγελική να παντρευτεί τον άντρα που θα επιλέξει εκείνη.