Η Apple διόρθωσε το πρόβλημα στο λογισμικό FaceTime, που ενεργοποιούσε το μικρόφωνο και την κάμερα του iPhone, σαν να γινόταν ομαδική βιντεοκλήση, επιτρέποντας έτσι σε τρίτους να «κρυφακούνε» τον χρήστη της συσκευής, ακόμη κι αν ο τελευταίος δεν είχε αποδεχτεί τη βιντεοκλήση κάποιου άλλου.
Εννέα μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, που δημιούργησε αρνητική δημοσιότητα διεθνώς για την Apple, η αμερικανική εταιρεία κυκλοφόρησε την αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος iOS 12.1.4, που επιλύει το πρόβλημα για τα iPhones και iPads, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Επίσης, κυκλοφόρησε την αναβάθμιση λειτουργικού macOS Mojave 10.14.3, η οποία λύνει το ίδιο πρόβλημα στους υπολογιστές Mac που διαθέτουν τη λειτουργία Group Face Time.
Η Apple επίσης έκανε γνωστό ότι θα ανταμείψει τον 14χρονο Γκραντ Θόρντον, έναν μαθητή από την Αριζόνα, επειδή ανακάλυψε στις 19 Ιανουαρίου το πρόβλημα, όταν προσπαθούσε να κάνει μια ομαδική βιντεοκλήση με τους φίλους του και στη συνέχεια -με τη βοήθεια της μητέρας του- γνωστοποίησε το πρόβλημα στην εταιρεία, μια περίπου εβδομάδα προτού ξεσπάσει ο θόρυβος. Η εταιρεία θα συμβάλει στην εκπαίδευση του νέου, βοηθώντας την οικογένειά του με ένα ποσό που δεν αποκαλύφθηκε.
Οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν μόνοι τους τη νέα αναβάθμιση στο κινητό τηλέφωνο τους, μέσα από τις ρυθμίσεις της (Settings>General>Software Updates>Download and Install). Αν κάποιος είχε απενεργοποιήσει το FaceTime για να προφυλαχτεί, θα πρέπει να το ενεργοποιήσει ξανά μέσω των ρυθμίσεων.
«Ζητάμε ξανά συγγνώμη από τους πελάτες μας και τους ευχαριστούμε για την υπομονή τους», αναφέρει ανακοίνωση της Apple.
Apple: Σε βλέπουν και σε ακούν, ακόμη και αν δεν απαντήσεις
Η δυνατότητα λαθρακρόασης ενεργοποιείται, όταν το λογισμικό που εμπλέκεται στην πραγματοποίηση ομαδικής βιντεοκλήσης και το οποίο είχε κυκλοφόρησε πέρυσι τον Οκτώβριο, ενεργοποιεί το μικρόφωνο του τηλεφώνου, ακόμη κι αν ο χρήστης δεν έχει αποδεχθεί την κλήση άλλου προσώπου.
Η λαθρακρόαση σταματά μόνη της, όταν ο χρήστης δεν απαντήσει το τηλέφωνο μετά από πολλές κλήσεις.
Επιπλέον, όταν ο χρήστης πατήσει το πλήκτρο στο πλάι του iPhone για να μπλοκάρει την κλήση, αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αποστολή βίντεο σε αυτόν που καλεί, χωρίς να το ξέρει ο αποδέκτης της κλήσης.
Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει «θόρυβο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ανήσυχοι χρήστες -μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσι- πρότειναν να απενεργοποιηθεί τελείως η λειτουργία του FaceTime μέσω του μενού ρυθμίσεων του τηλεφώνου.