Πολιτική

Δανέλλης: Βολές σε Ποτάμι – “Τελειώσαμε μετά την απόφαση συμπόρευσης με τη ΝΔ”

"Η σχέση μου με το Ποτάμι ήταν ληξιπρόθεσμη", είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Δανέλλης.

«Η πορεία μου και οι σημερινές μου επιλογές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την επιστολή με την οποία ζητεί η ψήφος του να υπολογίζεται με τις ψήφους της συμπολίτευσης κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων.

«Η δική μου σχέση με το σημερινό Ποτάμι ήταν ληξιπρόθεσμη απ’ όταν επέλεξε η μεγάλη πλειοψηφία του συνεδρίου να έχει μια στρατηγική συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία, μετά ή πριν από τις εκλογές. Είχα πει (στο Συνέδριο) ότι αυτό δεν με αφορά», διευκρίνισε, εξηγώντας ότι οι επιλογές του «έρχονται μέσα σε μια συνέχεια και μέσα από μια βασική αντίληψη ότι οι προοδευτικές δυνάμεις, αυτό που κάνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη έπρεπε να κάνουν και στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για σύγκλιση, συνεννόηση και συνεργασία ως αντιμετώπιση μιας ακροδεξιάς, η οποία επελαύνει στην Ευρώπη και στη χώρα μας καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη Νέα Δημοκρατία».

«Πέρυσι τέτοιον καιρό», συνέχισε ο κ. Δανέλλης, «όταν είχε προκύψει το Μακεδονικό ξανά και φαινόταν πως θα πάμε σε μια συμφωνία, η δική μου δημόσια διατυπωμένη άποψη, τότε, ήταν ότι ήταν μια ευκαιρία για την προοδευτική αντιπολίτευση -το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ- να ζητήσουν τη δημιουργία μιας προοδευτικής συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τη θέση των ΑΝΕΛ, με τους οποίους δεν μπορούσαμε να συνυπάρξουμε. Και όλα αυτά όχι με μια λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσα από ένα προοδευτικό κυβερνητικό πλαίσιο».

Υπενθύμισε, δε, ότι το Ποτάμι τον διέγραψε και δεν έφυγε ο ίδιος εκτιμώντας ότι «δεν φταίει το Ποτάμι για το vertigo αυτό, το οποίο μέσα από μια αλυσίδα τακτικισμών βρέθηκε στη σημερινή πραγματικότητα, ούτε ο Αμυράς και ο Δανέλλης ούτε ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας -στο Ποτάμι φταίει το κακό του πολιτικό κεφάλι».

Σε ό,τι αφορά τη σύνταξή του στις ψηφοφορίες με τη συμπολίτευση, διευκρίνισε ότι δεν παίρνει εντολές από τον κ. Τσίπρα για να ψηφίζει κάτι ή όχι και πρόσθεσε:

«Η επιλογή μου να μην προσχωρήσω στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί έχω διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό μιλάω για την αναγκαιότητα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Θεωρώ ότι είμαι ένας ευρωπαϊστής σοσιαλδημοκράτης που βλέπω όμως μια απόλυτη αναγκαιότητα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν μπορείς να πεις ότι δεν είναι ο βασικός κορμός του προοδευτικού πόλου. Η ριζοσπαστική ευρωπαϊστική Αριστερά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχει το δικό της ειδικό βάρος».

«Βεβαίως», παραδέχθηκε, «είναι μια ανορθόδοξη κίνηση, να παραχωρείς τη δική σου ψήφο και να τη συμπαρατάσσεις a priori με την κυβερνητική πλειοψηφία, αυτό το ανορθόδοξο, όμως, γίνεται για να αντιμετωπίσει μια σειρά άλλων κινήσεων που προκλήθηκαν από την αντιπολίτευση, για προφανή πρόκληση εντυπώσεων».

«Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τη δεδηλωμένη από την κυβέρνηση και άρα τη δυνατότητα να περάσει ένα νομοσχέδιο (για το ΑΣΕΠ). Μπήκαμε σε μια διαδικασία που δεν τιμούσε το κοινοβούλιο, μια πολύ υψηλών τόνων αντιπαράθεση για πρόκληση εντυπώσεων, οδηγηθήκαμε σε μια ονομαστική ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο που αποδείχθηκε από την ονομαστική ψηφοφορία, ότι και επί της αρχής και για όλα του τα άρθρα ψηφίστηκε με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες.

Άρα, άνθρακες ο θησαυρός και όλη η υπόθεση ήταν για να δημιουργήσει προσκόμματα στην ομαλή κοινοβουλευτική δουλειά. Δηλαδή, η πρόκληση ενός κοινοβουλευτικού βραχυκυκλώματος. Κι επειδή δέκα μέρες πριν η κυβέρνηση είχε ζητήσει και είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θεωρήσαμε ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτό το συνεχές κοινοβουλευτικό βραχυκύκλωμα, το οποίο επιθυμεί να δημιουργεί συνεχώς η αντιπολίτευση, βρήκαμε αυτή τη μέθοδο», εξήγησε.

Επιφυλάχθηκε, δε, ότι «για κάθε ζήτημα που θα ζητείται ονομαστική ψηφοφορία, ο καθένας θα αποφασίζει σύμφωνα με την πολιτική του συνείδηση γιατί τα μείζονος σημασίας θέματα αντιμετωπίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες που προκαλούνται από εκείνους που αντιδρούν στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου ή ενός άρθρου του οποιουδήποτε νομοσχεδίου».

«Δεν είναι λευκή επιταγή. Η αντιπολίτευση αμφισβητούσε τη δυνατότητα παραγωγής κοινοβουλευτικού έργου. Με αυτή τη φόρμουλα επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει να παράγει έργο κοινοβουλευτικό. Για τα μείζονα τα οποία έρχονται είναι δεδομένο ότι θα προκαλείται ονομαστική ψηφοφορία κι εκεί, προφανώς, ο καθένας μας θα έχει την ευθύνη της ονομαστικής ψήφου που θα δίνει», είπε.

Σχετικά με την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση στους έξι βουλευτές που συντάχθηκαν με τη συμπολίτευση στις ψηφοφορίες ο κ. Δανέλλης τόνισε:

«Είναι η απόλυτη απαξίωση όχι προσώπων ή κομμάτων ή πολιτικών χώρων, αλλά είναι απαξίωση του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας και αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους είναι αυτοί που αντιπαλεύουν τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για τη διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων, παρατήρησε ότι:

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που λεηλάτησαν το κοινοβουλευτικό σώμα και του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, παίρνοντας εν ενεργεία βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές μας ομάδες και εντάσσοντάς τους στις δικές τους κοινοβουλευτικές ομάδες, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους και να επιφυλάσσουν αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά σ’ αυτούς που κάνουν επιλογές πολιτικές με βαθύ κόστος και μετά από μεγάλη περίσκεψη».

«Όλη αυτή η ιστορία που βλέπουμε να εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα με την αμφισβήτηση της λειτουργίας των θεσμών, προφανώς όχι μόνο δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό μας σύστημα και δημιουργεί προβλήματα», επισήμανε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο