Σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 1958 γραφόταν με αίμα η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η ομάδα από το νησί είχε ταξιδέψει στην Σερβία προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Εκεί απέσπασε την ισοπαλία με σκορ 3-3. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τη Μάντσεστερ να πανηγυρίζει την είσοδό της στα ημιτελικά της διοργάνωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού στον πρώτο αγώνα είχε επικρατήσει με σκορ 2-1.
Η επιστροφή είχε προγραμματιστεί με μια ενδιάμεση στάση στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν με το χιόνι να πέφτει ασταμάτητα δυσχέραιναν το έργο του πιλότου. Δύο φορές το σκάφος προσπάθησε να απογειωθεί, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Η τρίτη αποδείχθηκε και φαρμακερή. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σ’ ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο, προσκρούοντας πάνω σε σπίτια, τυλιγμένο στις φλόγες.
Οι δείκτες του ρολογιού σταμάτησαν στις 15:04. Το μέλλον της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ μετά το δυστύχημα φάνταζε δυσοίωνο. O μουντός αγγλικός ουρανός σκέπασε με θλίψη ολόκληρο το νησί.
Επτά παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Οι Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λάιαμ Γουίλαν άφησαν την τελευταία τους πνοή στο παγωμένο τότε Μόναχο. Το μεγαλύτερο αστέρι εκείνης της εποχής ο Ντάνκαν Έντουαρντς ξεψύχησε 15 μέρες αργότερα στο νοσοκομείο σε ηλικία 22 ετών. Από την ζωή έφυγαν επίσης επτά δημοσιογράφοι, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δύο μέλη του πληρώματος, δύο φίλαθλοι και ο ένας πιλότος του αεροπλάνου.
Ο Χάρι Γκρεγκ, τερματοφύλακας της Μάντσεστερ από το 1957 μέχρι το 1967, περιγράφει πως έζησε ο ίδιος την τραγωδία.
“Βρισκόμασταν στο αεροπλάνο περιμένοντας την απογείωση για τρίτη φορά και ανησύχησα λίγο. Κοίταξα τον Ρότζερ Μπιρν και το πρόσωπό του ήταν τρομαγμένο. Γέλασα. Κάποιος με είδε. Ήταν ο Τζον Μπέρι που μου είπε: ‘Δεν ξέρω γιατί γελάς, αλλά θα σκοτωθούμε εδώ πέρα’. Ο Λίαμ Γουίλαμ συνέχισε: “εάν αυτό συμβεί, είμαι έτοιμος…”.
“Το αεροπλάνο ξεκίνησε. Δεν υπήρχε σταματημός αυτή τη φορά. Είδα τους τροχούς να απομακρύνονται από το έδαφος. “Ανεβήκαμε”, σκέφτηκα. Ξαφνικά, μέσα σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου, άκουσα έναν δυνατό κρότο και ύστερα μόνο φως. Δεν υπήρχαν κλάματα ή φωνές. Μόνο ένας φοβερός ήχος από ένα σκάφος που πέφτει”.
“Ο πραγματικός ήρωας είναι ο πιλότος Τέιν. Εγώ ήμουν μόνο ένας ποδοσφαιριστής, ένας χαζός τερματοφύλακας. Εκείνος ήταν εκεί, ανάμεσα στα συντρίμμια. Ήξερε τι συνέβαινε. Βγήκα από μία τρύπα από την άτρακτο και τον άκουσα να φωνάζει: ‘Τρέξτε, ηλίθιοι, θα εκραγεί’. Αυτός προσπαθούσε να σώσει τον συγκυβερνήτη του, Κεν Ρέιμεντ, που βρισκόταν στο κόκπιτ”.
“Πέντε άνθρωποι που βρισκόταν ξαπλωμένοι στο χιόνι και μακριά μου φώναζαν να τρέξω. Άκουσα ένα παιδί (ο γιος της ταξιδιωτικής πράκτορος) να κλαίει. Τους φώναξα: ‘Γυρίστε πίσω, υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι εδώ…”.
Ο Τζίμι Μέρφι, τότε συνεργάτης του Ματ Μπάσμπι και μια από τις σπουδαιότερες μορφές σε ολόκληρη την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την προσπάθεια που είχε καταβάλλει ώστε να μην εξαφανιστεί ο σύλλογος και να συνεχιστεί η ζωή ή καλύτερα, να ξεκινήσει από την αρχή, είχε συγκλονίσει με την περιγραφή του:
«It’s unbelievable»: Όταν ο Τζορτζ Μπεστ «σόκαρε» τον σπίκερ με το γκολ της ζωής του (vid)
«Όταν του είπα ότι ήθελα να πάω μαζί, ο Ματ μου απάντησε πως είχα δουλειά στο Κάρντιφ και πως έπρεπε να βρεθώ κανονικά στην εθνική ομάδα. Έτσι, αποφασίστηκε να ταξιδέψει στο Βελιγράφι ο γυμναστής, Μπερτ Γουάλεϊ.
Μπήκα μέσα στο γραφείο, έβαλα ένα ποτήρι ουίσκι και η Άλμα (σ.σ. γραμματέας της ομάδας τότε) μου είπε ότι το αεροσκάφος είχε συντριβεί… Εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος… Μου το ξαναείπε και φώναζε πως εκείνη τη στιγμή δεν το αντιλαμβανόμουν και πως υπήρχαν νεκροί από την ομάδα… Άρχισε να κλαίει… Την τρίτη φορά που το άκουσα, τότε κατάλαβα τι ακριβώς είχε συμβεί…
Πήγα στο γραφείο μου και άρχισα να κλαίω, μέχρι η ησυχία αυτή που από πριν προκαλούσε ανησυχία, διακοπεί από τα τηλεφωνήματα και τον χαμό που ακολούθησε».
Για την ιστορία, οι εναπομείναντες παίκτες, μαζί με αρκετούς εφήβους, έδειξαν χαρακτήρα και κατόρθωσαν να φθάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.
Η ομάδα λαβώθηκε σοβαρά, αλλά συνέχισε. Σήμερα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του πλανήτη έχοντας κατακτήσει 20 φορές το αγγλικό πρωτάθλημα, 12 φορές το Κύπελλο Αγγλίας και 21 φορές το Community Shield, με όλες τις κατακτήσεις να αποτελούν ρεκόρ για το αγγλικό ποδόσφαιρο, ενώ έχει κατακτήσει και 4 Λιγκ Καπ.
Σε διεθνές επίπεδο, ο σύλλογος έχει κατακτήσει 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Ουέφα Γιουρόπα Λιγκ, 1 Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο και 1 παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων.