Μετά από την επιστολή που δέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης από τον Αλέξη Τσίπρα, στην έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής του Κοινοβουλίου, τόνισε πως δεν θα επεκτείνει τη συζήτηση για αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Όπως τόνισε ο ίδιος, τα θέματα που θα συζητηθούν θα σχετίζονται μόνο με την ημερήσια διάταξη.
Η απόφαση του Νίκου Βούτση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει στη θέση της, πως ο πρωθυπουργός εκβιάζεται από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου» και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενος, επιδεικνύοντας «περισσή αλαζονεία».
Επεσήμανε, επίσης, πως με την συμπεριφορά του ο πρωθυπουργός απλώς επιβεβαίωσε ότι η σημερινή πλειοψηφία που απολαμβάνει στη Βουλή είναι «ευκαιριακή» και στηρίζεται «στις διαθέσεις της κ. Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου».
Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) άσκησε και αυτός σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική, με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, είπε:
«Η επιστολή του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής, αποτελεί μία ωμή παραβίαση του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, όπως και οποιασδήποτε διάκρισης των εξουσιών».
Τσίπρας σε Βούτση: Μην αλλάξεις τον κανονισμό της Βουλής
Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητεί να μην αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής, που θα επέτρεπε στον Πάνο Καμμένο να διατηρήσει τα προνόμια του αρχηγού παρά το γεγονός ότι αναμένεται να χάσει την κοινοβουλευτική του Ομάδα με την αποχώρηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου.
Η επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Βούτση:
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.
Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.
Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.
Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.