Αυτοδιοίκηση

Λάρισα: Συνέδριο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στις ελληνικές πόλεις

Λάρισα: Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει την ανάγκη για έναν ολικό περιβαλλοντικό, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει και τη διάσταση της αστικής κινητικότητας.

Λάρισα: Το ενδιαφέρον θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στις ελληνικές πόλεις θα εξεταστεί στο διήμερο συνέδριο, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων και η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2019, στη Λάρισα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ).

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει την ανάγκη για έναν ολικό περιβαλλοντικό, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει και τη διάσταση της αστικής κινητικότητας.

Σημειώνεται, ότι ηδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας υλοποιούνται και εφαρμόζονται εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Στο συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν κυβερνητικοί παράγοντες και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη που εμπλέκονται στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα (νομικό πλαίσιο, χρηματοδοτήσεις κ.λπ.).

Επίσης, αναμένεται να κατατεθούν 47 εισηγήσεις από αιρετούς, ακαδημαϊκούς, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αλλά και από ειδικούς επιστήμονες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις εισηγήσεις θα συντονίσουν 28 ειδικοί επιστήμονες και αιρετοί στα αντίστοιχα θέματα.

Επίσης, στο συνέδριο θα συμμετέχουν αιρετοί, τεχνοκράτες (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων, γενικοί και εκτελεστικοί γραμματείς δήμων και περιφερειών, επιστημονικοί και ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες ΟΤΑ), υπηρεσιακά στελέχη, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωση του για τη διοργάνωση του συνεδρίου τονίζει:

«Η εξέλιξη των ελληνικών πόλεων μέσα από προγράμματα, έργα και δράσεις που προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί επιδίωξη και στόχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για μία σημαντική πρόκληση για το μέλλον των αστικών κέντρων της χώρας μας. Στη Λάρισα εργαστήκαμε μεθοδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σήμερα, τα πρώτα έργα έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται.

Με μεγάλη χαρά θα υποδεχθούμε και θα φιλοξενήσουμε στην πόλη μας δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και επιστήμονες, για να συζητήσουμε για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και το μέλλον των πόλεων μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μιχάλης Χρηστάκης, με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου αναφέρει:

«Η επιστροφή του δημόσιου χώρου στον πολίτη, όπως και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής και της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης είναι πλέον κομβικοί άξονες πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ενίσχυση της κινητικότητας στις αστικές συγκεντρώσεις αποτελεί μονόδρομο για την υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Κάθε δήμαρχος και κάθε αιρετός, τεχνοκράτης και στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να θέσει το θέμα της κινητικότητας ως προτεραιότητα στον προγραμματισμό του για το κοινό καλό.

Η ολική αντίληψη για το θέμα αυτό ενσωματώνεται στο τοπικο σχέδιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που θα πρέπει να αποτελέσει κομβικό προγραμματικό στόχο για την επόμενη δημοτική περίοδο».