Ξεκίνησε στην Πάτρα η λειτουργία του “Film Office” της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όπως σημείωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, «προχωρούμε με θεσμικά και οικονομικά εργαλεία στη στήριξη κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, ενώ φέρνουμε παράλληλα μια μεγάλη αλλαγή στην περιφέρειά μας, διαμορφώνοντας νέους πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης».
Ο Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τελική διαμόρφωση της προκήρυξης για τη δράση «Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων», που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με 7.800.000 ευρώ, αλλά και στη συμμετοχή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ευρωπαϊκό έργο CIAK, με αντικείμενο την αξιοποίηση της δυνατότητας του τουρισμού, μέσω του κινηματογράφου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνος Κουάνης, είπε ότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΚΟΜΕ για τη λειτουργία Film Office. Μάλιστα η Δυτική Ελλάδα θα είναι μεταξύ των περιοχών που θα προβληθούν στο εξωτερικό για την προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Όπως επεσήμανε στην συνέχεια ο Πάνος Κουάνης, «στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα φιλική στον κινηματογράφο και η Δυτική Ελλάδα κινηματογραφικός προορισμός».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας είπε ότι ήδη μέσω του ευρωπαϊκοί έργου CIAK υπάρχει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου ανοικτή πρόσκληση για χρηματοδότηση δέκα ταινιών μικρού μήκους, ενώ αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της περιφέρειας σημείωσε: «Παντρεύουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού που έχουμε καταρτίσει, με στόχο να κάνουμε τη Δυτική Ελλάδα περισσότερο αναγνωρίσιμη και επισκέψιμη. Ήδη όλοι οι δείκτες που συνδέονται με το τουριστικό ρεύμα της περιοχής είναι ενθαρρυντικοί».
Στη δυναμική που έχει ο κινηματογράφος για την τουριστική ανάδειξη περιοχών που έχουν γίνει γυρίσματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων Πάνος Παπαχατζής, τονίζοντας ότι «η Δυτική Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές περιοχές για κάθε είδους παραγωγές» και έφερε ως παράδειγμα τα βουνά της περιοχής που ενδείκνυνται, όπως είπε, «για ταινίες τρόμου».
Στην συνέντευξη τύπου παρούσα ήταν και η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βένια Βέργου, η οποία επεσήμανε ότι «πέρα από τα οικονομικά κίνητρα, η ποικιλομορφία των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει την κερδοφόρα βιομηχανία του κινηματογράφου, η οποία συνδέεται με εκατοντάδες άτομα που απασχολούνται στα συνεργεία των παραγωγών».
Στην αποστολή του “Film Office” και στις δυνατότητες που ανοίγονται για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Δημήτρης Σπύρου, ενώ την προσωπική του εμπειρία από τη Δυτική Ελλάδα κατέθεσε ο Δημήτριος Κατσαντώνης σεναριογράφος και παραγωγός της ταινίας «Echoes of the Past» που γυρίστηκε στα Καλάβρυτα και θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Όπως ανέφερε ο Δημήτριος Κατσαντώνης, «αρχικά διερευνήθηκε τα γυρίσματα να γίνουν στη Βουλγαρία, αλλά σήμερα είμαστε ευτυχείς, γιατί η ταινία γυρίστηκε στο φυσικό της χώρο, τα Καλάβρυτα και ήδη συζητάμε άλλα πρότζεκτ ορισμένα από τα οποία αφορούν τη Δυτική Ελλάδα».
Τέλος, στα πλεονεκτήματα της περιοχής, αλλά και στις εντυπώσεις των ξένων ηθοποιών από τα Καλάβρυτα και τη Δυτική Ελλάδα αναφέρθηκε ο Στέλιος Κοτιώνης, παραγωγός της ίδιας ταινίας, τονίζοντας ότι «αναμένεται να αναδειχθεί τουριστικά η περιοχή μέσα από την κινηματογραφική παραγωγή».