Οι ΗΠΑ αναστέλλουν αύριο Σάββατο τη συμμόρφωσή τους προς τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία και θα αποσυρθούν απ’ αυτή τη συμφωνία-ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών μέσα σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν σταματήσει να παραβιάζει, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, την εν λόγω συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
«Αύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF και θα αρχίσουν τη διαδικασία αποχώρησης», η οποία «θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, εκτός αν η Ρωσία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της καταστρέφοντας όλους τους πυραύλους της, τους εκτοξευτήρες της και τους εξοπλισμούς που παραβιάζουν το κείμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον είναι πλέον «έτοιμη» να συνεχίσει να συζητεί με τη Ρωσία «το θέμα του αφοπλισμού».
Πριν ακόμη από την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία αναμενόταν, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή τους από τη συνθήκη «εξαιρετικά ανεύθυνη» και τη συνθήκη «απαραίτητη», κυρίως για «την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Η Ρωσία διαψεύδει ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβιάζει τη συνθήκη και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι είναι εκείνη που την παραβιάζει.
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ατλαντική συμμαχία, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «υποστηρίζουν πλήρως» την αποχώρηση από την INF που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σ’ αυτή την ενέργεια ως απάντηση στους σημαντικούς κινδύνους για την ευρωατλαντική ασφάλεια που δημιουργούνται από τις κρυφές δοκιμές, παραγωγή και ανάπτυξη από τη Ρωσία εκτοξευόμενων από το έδαφος πρυαυλικών συστημάτων κρουζ 9M729», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.
«Οι σύμμαχοι υποστηρίζουν πλήρως αυτή την ενέργεια», υπογραμμίζεται.
Το Κρεμλίνο νωρίτερα είχε προειδοποιήσει εναντίον της «εντελώς ανεύθυνης» αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τη συνθήκη INF
Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ εναντίον μιας «εντελώς ανεύθυνης» αποχώρησής τους από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), κατά την παραμονή της εκπνοής του τελεσιγράφου που έδωσε η Ουάσινγκτον στη Μόσχα.
«Θεωρούμε ότι αυτή η συνθήκη είναι απαραίτητη. Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας, της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να υπονομευθεί με μονομερείς ενέργειες», προειδοποίησε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από την πλευρά του πως η Ρωσία περιμένει να δεχθεί σήμερα «μια ειδοποίηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφορικά με την τύχη αυτής της συνθήκης.
«Η απροθυμία των Αμερικανών να ακούσουν τα επιχειρήματά μας και να διεξαγάγουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία φαίνεται να δείχνει πως η απόφαση αποχώρησης από τη συνθήκη έχει ληφθεί ήδη από καιρό στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας πως «είναι πολύ πιθανό η απόφαση αυτή να αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στις επόμενες ημέρες».
Εξάλλου στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις διατάξεις της συνθήκης INF, αν είναι να λειτουργήσει η συνθήκη αυτή.
«Δεν είδαμε αλλαγή στη ρωσική συμπεριφορά τις 60 τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο γερμανός εκπρόσωπος προσθέτοντας πως έγκειται στη Ρωσία να αναλάβει δράση. Η Γερμανία πιστεύει πως ο μόνος τρόπος που η Ρωσία μπορεί να σώσει τη συμφωνία είναι απαντώντας στις ανησυχίες για ένα πυραυλικό σύστημα κρουζ το οποίο οδήγησε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν απ’ αυτή τη συνθήκη του 1987.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν κυρίως τη Ρωσία ότι ανέπτυξε τον πύραυλο 9M729, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, βεληκεκές μεγαλύτερο των 500 χλμ. και συνεπώς παραβιάζει τη συνθήκη.
Έδωσαν στη Ρωσία προθεσμία 50 ημέρων, η οποία λήγει στις 2 Φεβρουαρίου, για να διαλύσει τους πυραύλους που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παραβιάζουν τη συνθήκη αυτή που συνήφθη το 1987 και απαγορεύει τους πυραύλους βεληνεκούς από 500 έως 5.000 χλμ.
Η Ρωσία, η οποία διαβεβαιώνει πως επιθυμεί τη διαφάνεια αφού παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο τον πύραυλο 9M729, αρνείται αυτές τις κατηγορίες. Κατηγορεί με τη σειρά της την Ουάσινγκτον ότι παραβιάζει τη συνθήκη κυρίως μέσω του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνάς της που εγκατέστησε στη Ρουμανία και θα εγκαταστήσει προσεχώς στην Πολωνία.
«Δεν παραβιάζουμε τη συνθήκη. Προτείναμε επανειλημμένα στους Αμερικανούς να αποδείξουν» τις κατηγορίες τους, δήλωσε σήμερα ο Ριάμπκοφ κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν «την οικονομική εξάντληση» της Ρωσίας «μέσω μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών».
*Φωτογραφίες pixabay/ twitter