Τίποτα δεν συγκρίνεται με το φρεσκομαγειρεμένο ζεστό φαγητό, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που η καθημερινότητα απαιτεί να καταναλώσουμε ξαναζεσταμένο φαγητό.
Το ξαναζεσταμένο φαγητό μπορεί να είναι μία λύση για να κατευνάσουμε την πείνα μας, όταν δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε κάτι φρέσκο, όμως δεν είναι πάντοτε ασφαλές προς κατανάλωση.
Το ξαναζεσταμένο φαγητό μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, ειδικά αυτό που ζεσταίνουμε σε φούρνους μικροκυμάτων.
Ακολουθεί μία λίστα με τα τρόφιμα που δεν είναι ασφαλές να ζεστάνουμε ξανά:
Ρύζι
Το ρύζι αν ζεσταθεί στα μικροκύματα και μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, τόσα περισσότερα βακτήρια δημιουργούνται. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή εμετό και ναυτία.
Αυγά
Τα αυγά δεν πρέπει να εκτίθενται πολλές φορές στη θερμότητα και το ζέσταμά τους μπορεί να τα κάνει τοξικά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει προβλήματα πεπτικό σύστημα.
Αλλαντικά
Τα αλλαντικά περιέχουν χημικά και συντηρητικά και αυτές οι ουσίες γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες όταν εκτίθενται στα μικροκύματα.
Μητρικό γάλα
Αν παραζεσταθεί χάνει πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Τα μικροκύματα ζεσταίνουν ανομοιόμορφα και αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για ένα μωρό.
Λαχανικά
Τα λαχανικά όταν ξαναζεσταίνονται μπορεί να είναι βλαπτικά για τον οργανισμό, καθώς τα φυσικά νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες. Αυτές μπορεί να είναι καρκινογόνες, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.
Κοτόπουλο
Όταν το κοτόπουλο ξαναζεσταίνεται στον φούρνο μικροκυμάτων αυτή η σύνθεση της πρωτεΐνης αλλάζει, διασπάται με διαφορετικό τρόπο και υπάρχει κίνδυνος στομαχικών διαταραχών.
Παντζάρια
Για τα παντζάρια ισχύει ακριβώς το ίδιο που αναφέρθηκε και παραπάνω για τα λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα.
Καυτές πιπεριές
Η καψαϊκίνη που υπάρχει στις καυτές πιπεριές και τους δίνει τη χαρακτηριστική καυτερή γεύση τους, όταν ζεσταίνεται στα μικροκύματα απελευθερώνεται στον αέρα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή ή ακόμα και βήχα.
Φρούτα
Αν θερμανθούν σχηματίζεται πλάσμα, το οποίο είναι μια μορφή ύλης που δημιουργείται όταν το αέριο είναι ιονισμένο και αφήνει τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πατάτες
Όταν ζεσταθούν ξανά οι μαγειρεμένες πατάτες, ευνοείται και η ανάπτυξη του βοτυλικού κλωστρηδίου. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο βρακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξική δηλητηρίαση (αλλαντίαση).
*Εξωτερική φωτογραφία: Lisa Fotios από το Pexels