Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Ανακοινώνεται σήμερα η αύξησή του

Κατώτατος μισθός: Ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει επίσημα το ποσό μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατώτατος μισθός: Στην οικονομία επικεντρώνετε τώρα η κυβέρνηση μετά από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχοντας λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Για το μεσημέρι της Δευτέρας στις 15:00, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία θα εισηγηθεί η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει το νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1/2/2019 χωρίς ηλικιακή διάκριση αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός (510€) για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση θα ανέλθει στα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Η αύξηση που θα σημειωθεί, δηλαδή, θα είναι 47 ευρώ ενώ πολύ μεγαλύτερη θα είναι για αυτούς που σήμερα αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό.

Το τελικό ποσό της αύξησης, όμως, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Κατώτατος μισθός: Νέα «εποχή» για 880.000 πολίτες από την 1η Φεβρουαρίου

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Documento”, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αύξηση «από την οποία θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας» θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα με την αύξηση, θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών, έτσι ώστε «ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».

Επισημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μια οικονομία όπως η ελληνική και άρα θα συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει ότι «η νεοφιλελεύθερη αφήγηση ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού απειλεί τις θέσεις εργασίας, δεν επαληθεύεται ούτε από την εμπειρία, ούτε από τις πλέον πρόσφατες έρευνες».

«Αυτό που έχει αποδεδειγμένα λειτουργήσει υφεσιακά στην ελληνική οικονομία ήταν οι πολιτικές της μείωσης των μισθών και συμπίεσης εργατικών δικαιωμάτων την περίοδο 2010-2014» σημειώνει η υπουργός Εργασίας.

Αναφέρει ακόμα ότι η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο και οι βασικές προδιαγραφές της περιλαμβάνουν:

α) για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 θα υπάρξει κούρεμα και της βασικής οφειλής, μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 120 δόσεις.

β) Ρύθμιση και η εξόφληση σε δόσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017, με τις δόσεις για οφειλή έως 3000Euro να είναι έως και 36 για μεγαλύτερη οφειλή έως και 120.

Η κ. Αχτσιόγλου εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση της ανεργίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «οι εργαζόμενοι να δηλώνονται, να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, να τηρούνται τα ωράριά τους και να αμείβονται αξιοπρεπώς».

Συμπεριέλαβε στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).