Είναι μια φράση που δεν υπάρχει Έλληνας που να μην την γνωρίζει. “Iδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα“, λέμε και ξαναλέμε.
Αρκετές φορές είναι εύστοχη, ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι στιγμές που ακούγεται… κάπως και ίσως παρεξηγηθούμε εάν την ξεστομίσουμε.
Ωστόσο, αυτή η φράση που τόσο συχνά ακούμε και χρησιμοποιούμε, από που προέρχεται και ποιος την είπε για πρώτη φορά; Αυτό είναι ένα ερώτημα που η πλειοψηφία των ανθρώπων που την χρησιμοποιεί δεν γνωρίζει την απάντηση.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λοιπόν.
Η φράση προέρχεται από τα αρχαία χρόνια και τον διάσημο μυθογράφο Αίσωπο και τον μύθο του «Ἀνὴρ κομπαστής». Συγκεκριμένα, στα αρχαία ελληνικά η φράση ήταν η εξής: «αὐτοῦ γὰρ καὶ Ῥόδος καὶ πήδημα».
Ο μύθος λέει ότι ένας Αθηναίος αθλητής υπερηφανευόταν πως κάποτε είχε πάρει μέρος σε αγώνες στη Ρόδο και είχε σημειώσει σπουδαίες επιδόσεις, καθώς είχε κάνει ένα τεράστιο άλμα. Ωστόσο, οι υπόλοιποι Αθηναίοι τον άκουγαν με καχυποψία και δεν πίστευαν τα λεγόμενα του.
Τότε, ο αθλητής τους ζήτησε να ταξιδέψουν στη Ρόδο για να το επιβεβαιώσουν οι θεατές του αγώνα. Τότε κάποιος του απάντησε ότι δεν υπήρχε λόγος να πάνε μέχρι τη Ρόδο. Στη συνέχεια έγραψε τη λέξη «Ρόδος» στο σκάμμα και του είπε:
«Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα»