Ολοκληρώθηκαν τα 2/3 της σεζόν στην Euroleague και ο Παναθηναϊκός μετά από εννέα χρόνια έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα να μείνει εκτός των playoffs. Και αυτό γιατί με το ρεκόρ 8 – 12 που έχει το τριφύλλι πρέπει να κάνει ένα πραγματικό… μαραθώνιο προκειμένου να σώσει ότι μπορεί να σωθεί.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που απορούν, πώς ο Παναθηναϊκός έφτασε σ’ αυτό το σημείο την φετινή χρονιά. Για να δοθούν λοιπόν απαντήσεις πρέπει να μελετήσουμε καλά τους αριθμούς και τίποτα παραπάνω. Εάν το κάνουμε αυτό τότε θα καταλάβουμε την δυσμενή θέση που βρίσκεται η ομάδα του Ρικ Πιτίνο.
Φέτος, οι “πράσινοι” έχουν γνωρίσει τρεις φορές την ήττα στην έδρα τους, ενώ μακριά από αυτήν το ρεκόρ τους είναι 1 – 9. Πράγμα που σημαίνει ότι 1 πλην 3… μείον 2.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το gazzetta.gr, με το -2 δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά, κάτι που μπορεί να γίνει αν στην καλύτερη των περιπτώσεων έρθουν… ίσα βάρκα και ίσα πανιά. Στα 10 τελευταία παιχνίδια ο Παναθηναϊκός έχει να παίξει στο ΟΑΚΑ με Εφές, Χίμκι, Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπουντούτσνοστ, ενώ μακριά από αυτό με Φενέρμπαχτσε, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας (μάλιστα τα τρία τελευταία συνεχόμενα!) Αρμάνι Μιλάνο.
Με 7-3 εντός και 1-9 εκτός θα πρέπει στο τέλος της regular season να έχει τουλάχιστον 12-3 εντός και 3-12 εκτός για να έχει ελπίδες πρόκρισης. Και πάλι υπό προϋποθέσεις αφού το 3-12 εκτός ίσως να μην αποδειχθεί αρκετό και να χρειαστεί 4-11 εκτός ΟΑΚΑ. Πάντα με την προϋπόθεση να κάνει το 5/5 εντός έδρας.
Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πόσο δύσκολο είναι το έργο για την ομάδα του Ρικ Πιτίνο στα 10 επόμενα ματς και πόσο δύσκολα μπορεί να γυρίσει η κατάσταση.
Αν δούμε και κάνουμε τη σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια όταν ο Παναθηναϊκός έφτανε μέχρι τα playoffs θα φανεί ξεκάθαρα και η διαφορά. Την σεζόν 2016-17 όταν και ξεκίνησε η EuroLeague με το νέο της format, οι «πράσινοι» μέτρησαν 14-1 στο ΟΑΚΑ και 5-10 εκτός των συνόρων. Με συντελεστή στο +4 (εκτός έδρας νίκες μείον εντός έδρας ήττες) τερμάτισαν στην 4η θέση της regular season και πήραν το αβαντάζ της έδρας.
Όπως γράφει πάντα το gazzetta.gr, το ίδιο και πέρυσι, όταν είχαν 13-2 εντός και 6-9 εκτός! Πάλι ο συντελεστής στο +4 και πάλι το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs. Και αυτό είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί και στην EuroLeague με την προηγούμενη μορφή της.
Το 2016 είχε +3 (10-2 και 5-7 αντίστοιχα), το 2015 (9-3 και 3-9) και το 2014 (8-4 και 4-8) «μηδενικό» ενώ το 2013 που έφτασε για τελευταία φορά μια ανάσα από το Final 4 στη σειρά με την Μπαρτσελόνα ο συντελεστής ήταν στο +3 (9-3 και 6-6).
Ουσιαστικά αναφερθήκαμε στις χρονιές που ο Παναθηναϊκός δεν πήγε στην τελική φάση της EuroLeague αλλά έδινε ανελλιπώς και με τρομερή συνέπεια το «παρών» στα playoffs της διοργάνωσης.