Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από αρκετές διαβουλεύσεις αποφάσισε, όπως όλα δείχνουν, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Η πρόταση μομφής θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αφού γίνει η κατάθεση της πρότασης η κοινοβουλευτική διαδικασία για την Συμφωνία των Πρεσπών σταματάει αυτομάτως.
Μητσοτάκης για Συμφωνία των Πρεσπών: “Η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της”
Είναι αδιανόητο το γεγονός να καλείται η Ελληνική Βουλή να συζητήσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο Κοινοβούλιο το οριστικό αναθεωρημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος την Τρίτη σε σύσκεψη κομματικών στελεχών με σκοπό τη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Ταχιάου στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
“Η συζήτηση που θα ξεκινήσει αύριο στην Ολομέλεια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος. Και όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδηση τους και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν”, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Χαρακτήρισε “κακή” τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι εγκατέλειψε μια πολιτική δεκαετιών και παρατήρησε:
“Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή Συμφωνία, διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί επίσημα μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας με αυτόν τον τρόπο μια πολιτική δεκαετιών, για λόγους τους οποίους μόνον ο κ. Τσίπρας γνωρίζει”.
Σε ότι αφορά τη στάση της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή υπογράμμισε πως “η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα θα εξηγήσεις τους Ελληνες πολίτες γιατί η Συνθήκη αυτή είναι μια κακή Συνθήκη και θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο”.
“Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι καλούμαστε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο ελληνικό κοινοβούλιο το οριστικό αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης”, επισήμανε και πρόσθεσε:
“Αυτά τα οποία κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος σήμερα στην Επιτροπή και τα οποία είχα την ευκαιρία μόλις τώρα να δω, δεν συνιστούν τίποτε άλλο από το Σύνταγμα των Σκοπίων, όπως ισχύει σήμερα.
Πως είναι δυνατό λοιπόν η Βουλή των Ελλήνων να κληθεί να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να γνωρίζει τελικά στη λεπτομέρεια τους ποιες είναι οι διατάξεις οι οποίες αναθεωρήθηκαν και τι μορφή θα πάρει τελικά το κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας;”
Κατά την ομιλία του στη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι παρέχει την αμέριστη στήριξη του στην υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ζήτησε από τα κομματικά στελέχη να κάνουν το ίδιο.
“Ο Νίκος Ταχιάος είναι ένας άνθρωπος με σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία, ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπά την πόλη του, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδεδειγμένα αυτοδιοικητικό έργο, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει και το δικό του διακριτό πολιτικό στίγμα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν την έναρξη της σύσκεψης και συνέχισε:
“Και στη συνάντηση την οποία θα έχω θα ζητήσω από όλες και από όλους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου, για να είναι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία αποδίδει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση σαφέστατα πολιτικά χαρακτηριστικά”.
Τον κ. Μητσοτάκη, που συνοδευόταν από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ Λευτέρη Αυγενάκη και την Εκπρόσωπο Τύπου και ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, υποδέχτηκαν ο Νίκος Ταχιάος ο πρόεδρος της Δ.Ε. νομού Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος, βουλευτές και στελέχη του κόμματος.
Πρόταση μομφής: Τι σημαίνει και ποια διαδικασία ακολουθείται
Πρόταση μομφής: Ο ορισμός
Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Πρόταση μομφής: Η διαδικασία
Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.
Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.