Ελλάδα

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια πριν δολοφονηθεί

Συγκλονιστικές καταθέσεις στη δίκη για την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου:  Τη βεβαιότητα πως η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου συνδέεται με τις δικαστικές υποθέσεις του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου εξέφρασαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η σύζυγος και οι συγγενείς του ποινικολόγου, που κατέθεσαν για το έγκλημα.

Συγκίνηση προκάλεσε η σύζυγος του 53χρονου, η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο όσα είπε ο ποινικολόγος στους δύο δράστες λίγο πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες τους, στις 12 Οκτωβρίου 2017, μέσα στο γραφείο του.

Οι συγγενείς, μάρτυρες στη δίκη για τη δολοφονία του ποινικολόγου, συνδέουν άμεσα το έγκλημα με τις εκκρεμότητες του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος είναι μάρτυρας στην παρούσα υπόθεση, καθώς ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος εκπροσωπούσε τον νεαρό επιχειρηματία και τον πατέρα του στην υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa-Hellas Power.

Για την υπόθεση δικάζονται τρεις κατηγορούμενοι, ένας τέταρτος διαφεύγει, ενώ πριν λίγες ημέρες ένας εκ των κατηγορουμένων σκότωσε στις φυλακές τον πέμπτο κατηγορούμενο.

Η σύζυγος του επιφανούς νομικού, Βικτωρία Γριμάνη, κατέθεσε πως ο 53χρονος ποινικολόγος, λίγα δευτερόλεπτα πριν τραυματιστεί θανάσιμα από τις σφαίρες των δραστών, τους ζήτησε να μην πειράξουν κανέναν στο γραφείο. Σύμφωνα με όσα έμαθε η μάρτυρας, ο σύζυγός της ακούστηκε να λέει στους δύο δράστες:

«Παιδιά, δικηγόροι είμαστε. Τη δουλειά μας κάνουμε. Μη μας πειράξετε. Έχουμε παιδιά…». Μάλιστα, όπως είπε η κ. Γριμάνη, ένας από τους δύο δράστες είχε απαντήσει στον ποινικολόγο: «Όχι. Πρέπει να φύγει το μήνυμα».

Η κ. Γριμάνη κατέθεσε πως ποτέ στο παρελθόν ο σύζυγός της είχε δεχθεί απειλές και ούτε ποτέ αισθάνθηκε την ανάγκη να λάβει μέτρα φύλαξης:

«Ούτε κάμερες είχε στο γραφείο, ούτε συναγερμό». Η μάρτυρας, ωστόσο, επισήμανε ότι το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας είχε παρατηρήσει ύποπτη κινητικότητα έξω από το σπίτι τους με ένα μαύρο σταθμευμένο αυτοκίνητο, το οποίο διαπίστωσε αργότερα πως ήταν το ίδιο που παρακολουθούσε και το γραφείο του συζύγου της.

Η διαδικασία ξεκίνησε με ένταση που κατέληξε με χυδαίες ύβρεις από την πλευρά των κατηγορουμένων προς τους συγγενείς αλλά και συναδέλφους του θύματος που παρίστανται ως πολιτική αγωγή. Αφορμή για την εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικράτησε μόλις ανέβηκε η έδρα ήταν οι διαμαρτυρίες του 34χρονου κατηγορούμενου ως φυσικού αυτουργού της δολοφονίας, Μικέλα Καστριότ, ο οποίος μαχαίρωσε μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού τον συγκατηγορούμενό του ως ηθικό αυτουργό στη δίκη Άλμπερτ Μπάκου.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε διακοπή τη δίκης, επικαλούμενος εξάντληση από την παρατεταμένη κράτησή του στη ΓΑΔΑ.

Η απόρριψη του αιτήματος από το δικαστήριο πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση, τόσο του ίδιου όσο και των άλλων δύο κατηγορούμενων, που αποχώρησαν από τη διαδικασία βρίζοντας χυδαία τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και μιλώντας υποτιμητικά για την οικογένεια του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Η δίκη διακόπηκε για τις 15 Φεβρουαρίου, με την πλευρά της οικογένειας του ποινικολόγου να ζητά τη μεταφορά της σε άλλη αίθουσα, μεγαλύτερη, ώστε να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο εδώλιο των κατηγορουμένων και το έδρανο των δικηγόρων πολιτικής αγωγής.