Πιάνετε τον εαυτό σας να αναζητά συχνά, γλυκά και ζάχαρη; Δείτε γιατί πρέπει να βάλετε φρένο στην κατανάλωση ζάχαρης.
Σύμφωνα με την British Dietetic Association, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (γλυκά, αναψυκτικά κ.ο.κ) και ζάχαρης που προσθέτουμε μόνοι μας στο φαγητό, τον καφέ κ.ο.κ., δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης, δηλαδή περίπου τα 50 γραμμάρια απλών σακχάρων σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.
Οι ειδικοί, όμως, βρίσκουν ότι ξεπερνάμε κατά πολύ αυτό το όριο, φτάνοντας ακόμη και τα 30 κουταλάκια του γλυκού καθημερινά συνολικά, προκαλώντας άσχημες επιδράσεις στον οργανισμό και το σώμα μας.
Ζάχαρη: Ο μεγάλος εχθρός της υγείας
Δείτε τι ακριβώς προκαλεί η ζάχαρη:
- Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δείχνουν ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη απαιτεί από το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας κουράζεται και σταματά να εκκρίνει επαρκή ινσουλίνη. Έτσι αναπτύσσεται διαβήτης τύπου 2.
- Αυξάνει την πείνα: Όταν τρώτε ζάχαρη δεν λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά και συνεχίζετε να πεινάτε. Αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων σακχάρων συνδέεται με αδυναμία να συνειδητοποιήσει κανείς ότι έχει χορτάσει. Οι θερμίδες των αναψυκτικών δεν ικανοποιούν την πείνα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην τις συνυπολογίζουν στις θερμίδες που καταναλώνουν προκειμένου να τις αφαιρούν από τα κανονικά γεύματα.
- Προκαλεί ρυτίδες: Σύμφωνα με έρευνα της Καθηγήτριας και Μοριακής Βιολόγου Cynthia Kenyon, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες έχει άμεση επίδραση στη γήρανση και τη μακροζωία, καθώς τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης (η οποία απελευθερώνεται από το πάγκρεας για να ρυθμίσει τη γλυκόζη) «μπλοκάρουν» ένα γονίδιο που βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού, επιδιορθώνει τα κύτταρα και παράγει ζωτικές πρωτεΐνες αναδόμησης. Συνεπώς, όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε, τόσο περισσότερη γλυκόζη κυκλοφορεί στον οργανισμό μας, τόσο απελευθερώνεται ινσουλίνη για να τη ρυθμίσει και άρα μπλοκάρεται το γονίδιο της… επιδιόρθωσης.
- Προκαλεί μελαγχολία: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης φθείρει, επίσης, και τα εγκεφαλικά μας κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Ακόμη, εμπλέκεται στην παραγωγή ντοπαμίνης, προκαλώντας ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση, ενώ ταυτόχρονα στρεσάρει τα επινεφρίδια, συμβάλλοντας στην κακή διάθεση, το λήθαργο και τη μελαγχολία.
- Κάνει κακό στα δόντια: Η αύξηση των σακχάρων στη διατροφή μας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πλέον, σε πολύ μικρές ηλικίες 3 και 4 χρονών, τα δόντια παρουσιάζουν μεγάλη φθορά και αφαιρούνται, κάτι που δεν ήταν τόσο συχνό παλιότερα. Περιορίστε, λοιπόν, τη ζάχαρη και στα παιδιά σας, φροντίζοντας πάντα μετά την κατανάλωση γλυκών να πλένουν ή να ξεπλένουν τα δόντια τους. Κάτι που φυσικά πρέπει να κάνετε κι εσείς.
- Μειώνει το προσδόκιμο ζωής: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση δύο αναψυκτικών (590ml) ισοδυναμούσε με 4,6 έτη κυτταρικής γήρανσης και μειωμένης διάρκειας ζωής.