Κόσμος

Συμφωνία των Πρεσπών: Ο βρετανικός Τύπος για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Πρώτο θέμα στα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στα επεισόδια στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα εναντίον της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται ο βρετανικός Τύπος.

Η Independent με τον τίτλο «Συγκρούσεις καθώς 60.000 διαδηλωτές διαμαρτύρονται στην Ελλάδα κατά της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας» αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν κάνοντας πορεία στην Αθήνα την οργή τους για την συμφωνία της κυβέρνησης με την «Μακεδονία», με συγκρούσεις έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 10 αστυνομικών.

Υπολογίζει ότι η συμμετοχή των διαδηλωτών ανήλθε σε τουλάχιστον 60.000 και γράφει ότι κάποιοι από αυτούς επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες, μολότοφ και ρόπαλα, ότι επιχείρησαν να εισέλθουν στη Βουλή, αλλά απομακρύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα τραυματίστηκαν περίπου 10 αστυνομικοί.

Οι Sunday Times με τίτλο «200.000 διαδηλώνουν στην Αθήνα καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κλυδωνίζεται για το Μακεδονικό», γράφει ότι επρόκειτο για μαζική λαϊκή διαμαρτυρία κατά της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που θα βοηθούσε να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και κάνει λόγο για περίπου 30 τραυματίες στις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από τους διοργανωτές, αναφέρει ότι το συλλαλητήριο συγκέντρωσε περισσότερους από 200.000 διαδηλωτές από όλη την χώρα, αλλά λίγο μετά την έναρξή του, και καθώς συνεχιζόταν η εισροή και άλλων διαδηλωτών στην Αθήνα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν ομάδα που προσπάθησε να σπάσει την περίμετρο ασφαλείας και να εισβάλει στο κοινοβούλιο.

Ο Guardian αναφέρεται στο συλλαλητήριο, εκτιμώντας ότι συμμετείχαν πάνω από 100.000 διαδηλωτές και γράφει στον τίτλο «Χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν για την αλλαγή ονομασίας της Μακεδονίας» και υπότιτλο «Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η συμφωνία για την ονομασία δεν επαρκεί για να προστατεύσει την περίοδο του αρχαίου ελληνικού βασιλείου».

Εξηγεί ότι η Αθήνα εδώ και καιρό υποστήριζε ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της δικής της βόρειας επαρχίας της Μακεδονίας, αλλά με τη συμφωνία (των Πρεσπών) η βαλκανική δημοκρατία θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία για να επιλυθεί μια διένεξη που ξεκίνησε με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πριν από περίπου 30 χρόνια.

Γράφει επιπλέον ότι χιλιάδες διαδηλωτές που ταξίδεψαν στην Αθήνα με λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία – ανάμεσα τους Έλληνες της διασποράς που έφτασαν ακόμη και από τις ΗΠΑ και μοναχοί από το Άγιο Όρος – συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα μπροστά στο κοινοβούλιο φωνάζοντας «Η Μακεδονία είναι ελληνική»

Αναφέρεται στις συγκρούσεις και στα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού που αποδίδει τις συγκρούσεις σε «εξτρεμιστικά στοιχεία» του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει μισητή και ότι διαδοχικές έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 70% των Ελλήνων αντιτίθεται σε αυτή.