Πολιτισμός

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» επιστρέφει στο Άστορ

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά», η ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) επιστρέφει για λίγες ημέρες.

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά», η ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) επιστρέφει για λίγες ημέρες στον κινηματογράφο ‘Αστορ, με επιλογές από το πρόγραμμα των δύο προηγουμένων ετών και με αφορμή την κυκλοφορία ενός βιβλίου από και για τη «Χαμένη Λεωφόρο».

Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νεφέλη σε επιμέλεια της Αφροδίτης Νικολαΐδου και της ‘Αννας Πούπου και θα περιλαμβάνει 35 κείμενα καλλιτεχνών (μεταξύ των οποίων οι Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βεσλεμές, Ρηνιώ Δραγασάκη, ‘Αντζελα Δημητρακάκη, Λένα Κιτσοπούλου, Ζακλίν Λέντζου, Χρήστος Μασσαλάς, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Στέργιος Πάσχος, Εύα Στεφανή, Σύλλας Τζουμέρκας, Θωμάς Τσαλαπάτης, ‘Αγγελος Φραντζής) για 35 ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο της Λεωφόρου.

Ποιος βλέπει το Σάββατο της Ανάστασης τους «Βοσκούς» του Νίκου Παπατάκη στον υπολογιστή του; Ζούμε ακόμα στην Ελλάδα της Τόνιας Μαρκετάκη; Ποιος γράφει πέντε ιστορίες για την «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου;

Και ποια θυμήθηκε τον Κηφισό ξεμπάζωτο και τα τραγούδια του Στράτου Διονυσίου βλέποντας τον «Έρωτα του Οδυσσέα» του Βασίλη Βαφέα; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα περιμένουν απάντηση από την Πέμπτη 17 έως την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου επί οθόνης, σκηνής και φουαγιέ του Κινηματογράφου ‘Αστορ (Σταδίου 28, είσοδος εντός Στοάς Κοραή).

Παράλληλα, στην απέναντι πλευρά της Στοάς θα υπάρχει μια εγκατάσταση με τις εικόνες που συνόδεψαν τα ταξίδια της Λεωφόρου, όπως τις φιλοτέχνησε ο σκηνοθέτης Νίκος Πάστρας.

Με τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ, Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου στο τιμόνι, η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» έκανε την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο του 2016 στο κέντρο της Αθήνας.

Από τότε και για δύο χρόνια, έφερε στο προσκήνιο παραγνωρισμένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα νέο κοινό και μια δεύτερη ανάγνωση. Τον Δεκέμβριο του 2018 η Χαμένη Λεωφόρος ξεκίνησε μια σειρά προβολών στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

Το πρόγραμμα αναλυτικά- (Κινηματογράφος ‘Αστορ):

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:30 Παρουσίαση του βιβλίου «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» από τους Γιώργο Κρασσακόπουλο, Δημήτρη Παπανικολάου και Μαρία Παραδείση.

21:00 Προβολή «Ιωάννης ο βίαιος» της Τόνιας Μαρκετάκη, 1973, με αγγλικούς υπότιτλους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:30 «Ανατολική περιφέρεια» του Βασίλη Βαφέα, 1979.

20:15 «Κιέριον» του Δήμου Θέου, 1968, με γαλλικούς υπότιτλους.

22:00 «Ληστεία στην Αθήνα» του Βαγγέλη Σερντάρη, 1969, ειδικά αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια.

00:00 «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» του Ανδρέα Τσιλιφώνη, 1984.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:30 «Λάβετε θέσεις» του Θόδωρου Μαραγκού, 1973, ειδικά αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια.

20:15 «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, 1976.

22:15 «Οι βοσκοί» του Νίκου Παπατάκη, 1967, με αγγλικούς υπότιτλους.

Θα ακολουθήσει πάρτι με dj set Felizol, The Boy & Νίκος Πάστρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:30 «Σχετικά με τον Βασίλη» του Σταύρου Τσιώλη, 1986, με αγγλικούς υπότιτλους.

20:15 «Τα παιδιά του Κρόνου» των Γιώργου Κόρρα, 1985.

22:45 «Oh Babylon» του Κώστα Φέρρη, 1989, στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:30 «Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου, 1973, με γαλλικούς υπότιτλους.

20:00 «Δι’ ασήμαντον αφορμήν» του Τάσου Ψαρρά, 1981, με γαλλικούς υπότιτλους.

22:15 «Ανοιχτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, 1968, με γαλλικούς υπότιτλους.

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή / 8 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο