Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Στην Επιτροπή η “μάχη” με “όπλα” τις δεσμεύσεις για γλώσσα και ιθαγένεια

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και πλέον το ενδιαφέρον είναι στραμμένο αποκλειστικά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η κύρωση αυτής από την ελληνική Βουλή είναι το μέλημα του Αλέξη Τσίπρα, μετά την εξασφάλιση της παροχής εμπιστοσύνης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και το βράδυ της Τετάρτης έφτασε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων.

Συμφωνία των Πρεσπών: Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Το μπαλάκι είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας, με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της Συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η ελληνική κυβέρνηση, που έλαβε τις 151 ψήφους και έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής, έχει τώρα μπροστά της μία νέα μάχη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα περάσει πρώτα από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής πριν έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια (σ.σ. η διαδικασία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα).

Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει και πάλι να αναζητήσει και να εξασφαλίσει τους 151 πρόθυμους βουλευτές που θα κυρώσουν τη Συμφωνία, καθώς αυτός είναι και ο διακηρυγμένος  της στόχος. Να περάσει δηλαδή η Συμφωνία με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής καθώς η σχετική θα σημάνει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Αν και η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στις επιτροπές ώστε να περάσει η συμφωνία από εκεί, το άρθρο 31 του κανονισμού της Βουλής περιγράφει ρητά τη διαδικασία σύστασης των επιτροπών με ευθύνη του προέδρου της Βουλής.

Τα σίγουρα «ναι»

Η κυβέρνηση έχει σίγουρα τις 145 ψήφους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να έχει διασφαλίσει και άλλες 2 από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την Έλενα Κουντουρά, καθώς και δύο από τους ανεξάρτητους Σπύρο Δανέλλη και Κατερίνα Παπακώστα. Σύνολο 149. Ενδεχομένως η συμφωνία να στηριχθεί και από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, η στάση του οποίου θα ξεκαθαριστεί την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να αποσαφηνιστεί και η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι. Συνεδριάζει στις 18:00 το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές.

Εάν οι κ.κ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης από το Ποτάμι δεν δώσουν τη θετική τους ψήφο, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξασφαλίζει το πολυπόθητο 151.

Ρηματική διακοίνωση

Η ρηματική διακοίνωση συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα διάβασε το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης στο οποίο διευκρινίζεται ότι:

  • Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Η επίσημη γλώσσα όπως αναφέρεται στην συμφωνία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο