Πολιτική

Μεταγραφές βουλευτών: Το “παζάρι” στη Βουλή και όλες οι αλλαγές στα κόμματα από το 2015 μέχρι και σήμερα

Το διαζύγιο Τσίπρα - Καμμένου οδήγησε στη διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έφερε διαγραφές και μεταγραφές βουλευτών. Το pagenews.gr κάνει μια αναδρομή στις μεταβολές που έχουν σημειωθεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων από τις εκλογές του 2015 μέχρι και σήμερα. Γράφει η Άννα Μορφούλη.

Τα τελευταία χρόνια οι… μεταγραφές βουλευτών σε άλλα κόμματα μπορεί να ήταν σποραδικές, σίγουρα όμως δημιούργησαν ντόρο…

Τουλάχιστον από το 2009 και μετά η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ. Ο παλιός δικομματισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η εναλλαγή τους στην εξουσία δεν υπάρχει πια. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε συρρικνώθηκε πολύ και στην επιφάνεια ήρθαν νέα, μικρά κόμματα, με την κατάσταση στη Βουλή να αλλάζει άρδην.

Οι μεταγραφές των βουλευτών σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Έγιναν μάλιστα αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή, κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Κυβέρνηση κουρελού», «φαρσοκωμωδία ελιγμών που απαιτεί κομπάρσους», «βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν», ήταν μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν από τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι όσοι αλλάζουν θέση με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού για όσους αντιτάσσονται στην εθνική γραμμή.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός: «Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής».

Βαριές εκφράσεις λοιπόν στη Βουλή με αφορμή τις μεταγραφές των βουλευτών.

Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί στη μνημονιακή Ελλάδα εντός του Κοινοβουλίου.

Τις μεγαλύτερες μεταβολές και απώλειες έχουν υποστεί τρία μικρά κόμματα, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (με απώλειες, διαγραφές και μεταγραφές) έχει διατηρήσει την αρχική του σύνθεση και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα αντιστοιχεί σε 145 έδρες.

Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αύξησαν την κοινοβουλευτική τους δύναμη με μεταγραφές, ενώ το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει υποστεί κάποια μεταβολή στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων το 2015 και σήμερα / Πηγή: wikipedia

Αρχική σύνθεση Βουλής των Ελλήνων 2015 / Πηγή: Wikipedia

Τρέχουσα σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων / Πηγή: wikipedia

  • ΣΥΡΙΖΑ

Τον Νοέμβριο του 2015 διαγράφηκε ο Στάθης Παναγούλης, με την αριθμητική απώλεια να αναπληρώνεται τον Ιανουάριο του 2018 με την μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ της προερχόμενης από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.

  • ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΝΔ αύξησε την ΚΟ της από 75 έδρες σε 78. Τον Ιανουάριο του 2017 ο Ιάσων Φωτήλας (προερχόμενος από το ΠΟΤΑΜΙ) προσχώρησε στο κόμμα, ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2018 η Κατερίνα Μάρκου (επίσης από το ΠΟΤΑΜΙ) και η τρίτη προσθήκη έγινε τον Ιούλιο του 2018 με τον Γιώργο Κατσιαντώνη της Ένωσης Κεντρώων να μετακινείται στη ΝΔ.

  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Τρίτη δύναμη εντός του Κοινοβουλίου η ΔΗΣΥ με τις τρεις προσθήκες που έγιναν στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα (από 17 σε 20 έδρες)

Στις 13 Ιανουαρίου 2017 ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ (από το ΠΟΤΑΜΙ) προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ακολούθησε στις 29 Μαρτίου 2017 ο βουλευτής Λαρίσης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας  (προερχόμενος από το ΠΟΤΑΜΙ) και τέλος, στις 16 Ιανουαρίου 2018 ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς (από την Ένωση Κεντρώων).

  • ΚΚΕ

Όπως προαναφέραμε, το ΚΚΕ δεν έχει καμία μεταβολή στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

  • Το ΠΟΤΑΜΙ

Το Ποτάμι είναι το κόμμα που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες. Το κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων από πέντε βουλευτές, ενώ κατά την αρχική του σύνθεση είχε 11.

Τα χαμηλά ποσοστά που σημειώθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, προκάλεσαν εσωτερική κρίση στο Κίνημα, με κατηγορίες για ασαφή ιδεολογική ταυτότητα. Αυτή η εσωτερική κρίση προσανατολισμού, σε συνδυασμό με τη δημοσκοπική κατάρρευση του Ποταμιού, είχε ως αποτέλεσμα διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, από τους οποίους άλλοι προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άλλοι παρέμειναν ως ανεξάρτητοι.

Τα τέσσερα άτομα που αποχώρησαν τα έχουμε ήδη αναφέρει, Κατερίνα Μάρκου, Ιάσων Φωτήλας, Ολχάν Αχμέτ και Κώστας Μπαργιωτάς.

Το πρόσωπο που συζητήθηκε αρκετά είναι ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος στις 19 Απριλίου 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και παρέμεινε ανεξάρτητος για δύο χρόνια. Στις 18 Δεκεμβρίου 2018 εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η έκτη απώλεια -και η πιο πολυσυζητημένη- είναι και η πιο πρόσφατη. Στις 15 Ιανουαρίου 2019 ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα, παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης.

  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ.) είναι ένα δεξιό πολιτικό κόμμα, που ιδρύθηκε το 2012. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο Πάνος Καμμένος.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη έβδομο κόμμα με 10 έδρες. Εκείνη την περίοδο όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κόμμα μάλλον θα έμενε εκτός Βουλής.

Έπειτα από συμφωνία, οι ΑΝΕΛ συμμετείχαν ξανά στη νέα Κυβέρνηση συνεργασίας, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, οπότε στις 13 Ιανουαρίου 2019 ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από τη συγκυβέρνηση.

Οι μεταβολές στο κόμμα από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι οι εξής:

Στις 19 Νοεμβρίου 2015, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου 2018 ο βουλευτής Β’ Πειραιώς Δημήτρης Καμμένος διαγράφτηκε επίσης από την ΚΟ.

Τον Ιούνιο του 2018 ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης.

Οι πιο πρόσφατες αλλαγές στους ΑΝΕΛ συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποχώρησε του κόμματος από τη συγκυβέρνηση. Στις 14 Ιανουαρίου 2019 σημειώθηκαν δύο διαγραφές. Αυτή της βουλευτού Α’ Αθηνών Έλενας Κουντουρά και του βουλευτή Λαρίσης, Βασίλη Κόκκαλη. Ακολούθησε στις 15 Ιανουαρίου 2019 η προσχώρηση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Αριστείδη Φωκά, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Η Ένωση Κεντρώων ιδρύθηκε το 1992 από τον Βασίλη Λεβέντη και εκπροσωπείται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων με πέντε βουλευτές (αρχική σύνθεση 9).

Οι μεταβολές  που σημειώθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είναι οι εξής:

Στις 25 Νοεμβρίου 2016, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ακολούθησε στις 10 Ιουλίου 2017 η βουλευτής Β’ Πειραιώς Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμο, στις 27 Απριλίου 2018 ο βουλευτής Λαρίσης Γιώργος Κατσιαντώνης και στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκάς (προχώρησε στους ΑΝΕΛ στις 15/1/19).

  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι σήμερα 10 και είναι οι:

  1. Α’ Αθηνών  Έλενα Κουντουρά
  2. Β’ Αθηνών Στάθης Παναγούλης
  3. Β΄ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα
  4. Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος
  5. Εύβοιας Νίκος Μίχος
  6. Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης
  7. Β’ Θεσσαλονίκης  Γιώργος Λαζαρίδης
  8. Λαρίσης Βασίλης Κόκκαλης
  9. Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης
  10. Β’ Πειραιώς Δημήτρης Καμμένος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο