Υγεία

Καρότα οφέλη: Ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία μας

Καρότα οφέλη: Τι προσφέρει στην υγεία μας.

Καρότα οφέλη: Το καρότο είναι γλυκό, τραγανό και αρωματικό. Τα καρότα τρώγονται ωμά είτε σκέτα, είτε σε σαλάτες, ως τουρσί, και φυσικά μαγειρεμένα και δίνουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό.

Εκτός όμως από αυτά τα χαρακτηριστικά , το καρότο έχει μοναδικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

Υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που επαληθεύουν πως η αυξημένη πρόσληψη πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φρούτων και λαχανικών, όπως το καρότο, μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, αλλά και βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη.

Καρότα οφέλη: Ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία μας

  • Ωφελούν τα μάτια: Πρόκειται για το πιο γνωστό όφελος της κατανάλωσης καρότων, αν και υπάρχει ασάφεια γύρω από το θέμα. Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει περισσότερο τα οφέλη από την πρόσληψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης και όχι από την κατανάλωση του λαχανικού. Παρότι τα καρότα δεν διορθώνουν την κακή όραση, παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Πολλοί άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αναπτύξει προβλήματα όρασης ως αποτέλεσμα της μη επαρκούς πρόσληψης αρκετής βιταμίνης Α.
  • Δεν έχουν θερμίδες: Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα καρότα είναι το ιδανικό σκαν, καθώς είναι πλούσια σε νερό και φτωχά σε θερμίδες. Ένα μεσαίο καρότο σας δίνει μόλις 25 θερμίδες.
  • Επούλωση πληγών: Εκτός από βιταμίνη Α, τα καρότα είναι επίσης καλή πηγή ενός άλλου σημαντικού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό: βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την επούλωση των τραυμάτων, επειδή είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, της κυριότερης πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς μας. Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της, βοηθά επίσης στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών.
  • Υγεία της καρδιάς: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών επιπλοκών. «Γνωρίζουμε ότι τα καρότα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε η Δρ. Martha Gulati, διευθύντρια του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.