Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», απόψε στις 8 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή
Την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη στη Βουλή και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Ψήφος εμπιστοσύνης: Ποια διαδικασία ακολουθείται
Όπως όλα δείχνουν την Τρίτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Όπως ορίζει το άρθρο 84 του Κανονισμού της Βουλής η συζήτηση θα κρατήσει τρεις μέρες.
Τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας η διαδικασία ολοκληρώνεται με ψηφοφορία στη Βουλή.
Αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθείται:
1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
3. Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.