Τα συλλυπητήρια για το θάνατο της Χρυσούλας Γιαταγάνα, που υπήρξε εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη και αργότερα βουλευτής, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Χρυσούλα Γιαταγάνα υπήρξε μια γυναίκα με ήθος, που πρόσφερε στο θεσμό της δικαιοσύνης και στα κοινά», υπογραμμίζει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ποια ήταν η Χρυσούλα Γιαταγάνα
Η Χρυσούλα Γιαταγάνα υπήρξε πρότυπο επαγγελματικής ακεραιότητας και έδωσε μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα.
Είχε γεννηθεί στην Κηφισιά στις 9 Μαΐου 1944. Ηταν μητέρα δύο παιδιών. Κατείχε πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο (Τομέας Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου) και στο Ποινικό Δίκαιο – Ποινική Δικονομία – Εγκληματολογία στο Τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ηταν επί 14 έτη εισαγγελέας Πρωτοδικών. Από το 2002 έως το 2010 διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ενώ το 2012 εξελέγη βουλευτής Α» Θεσσαλονίκης με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Η μεγάλη μάχη με τους εμπόρους ναρκωτικών
Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε διατάξει μεγάλη έρευνα για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές του Γεντί Κουλέ την περίοδο 1984 – 1986, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα στη διοίκηση των φυλακών, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατουμένους.
Οι καταγγελίες τότε ήταν πολλές και με την έρευνά της όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά αποκάλυψε διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, παρότι, όπως είχε δηλώσει, είχε λάβει εντολή από το υπουργείο Δικαιοσύνης να το «κουκουλώσει», ενώ δεχόταν και απειλές κατά της ζωής της και των παιδιών της από εμπόρους ναρκωτικών.
Με τις αποκαλύψεις της, μάλιστα, συνέβαλε στο οριστικό κλείσιμο των φυλακών στο Επταπύργιο το 1989.
Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο «Γεντί Κουλέ: Η απολογία», στο οποίο, με τη μορφή μυθιστορήματος, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον αγώνα που έδωσε για να αποκαλυφθεί το κύκλωμα.