Κρέας: Η τακτική κατανάλωση κρέατος και δη επεξεργασμένου, δηλαδή αλλαντικών, έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία, όπως καρκίνο του παχέος εντέρου.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, τα αλλαντικά συμβάλλουν επίσης στον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Τα λιπαρά του κρέατος τέλος, προκαλούν χοληστερίνη και αυξάνουν τα τριγλυκερίδια.
Κρέας: Οι 5 πιο υγιεινές επιλογές:
Άπαχα κομμάτια κρέατος
Όλοι οι διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωση άπαχου κρέατος. Κάθε μερίδα κρέατος δεν πρέπει να έχει πάνω από 10 γραμμάρια λιπαρά συνολικά, εκ των οποίων τα 4,5 κορεσμένα. Πρέπει επίσης να έχει κάτω από 95mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια. Καθώς ψήνετε ή βράζετε το κρέας, αφαιρέστε το περιττό λίπος και την πέτσα για να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά.
Γαλοπούλα
Συγκαταλέγεται στις καλύτερες πηγές άπαχης πρωτεΐνης, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Τα στοιχεία αυτά ωφελούν την υγεία της καρδιάς, την πέψη, την εγκεφαλική λειτουργία και δίνουν ενέργεια. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος αποτελεί κλειδί για τον μεταβολισμό και την υγεία της καρδιάς.
Στήθος κοτόπουλου
Τα πουλερικά είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β6 και νιασίνης, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στη διατήρηση και την απώλεια βάρους. Το λευκό κρέας είναι επίσης καλή πηγή φωσφόρου και ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), ενώ τα σκουρόχρωμα μέρη των πουλερικών είναι πλούσια σε ψευδάργυρο.
Μοσχάρι
Γενικά το κόκκινο κρέας δεν θεωρείται η πλέον υγιεινή επιλογή, αν είναι όμως άπαχο, μπορεί να καταναλωθεί στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Το βοδινό είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό να επιλέγετε βιολογικής εκτροφής μοσχάρι, καθώς έχει περισσότερη βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το καμένο κρέας, το οποίο έχει φανεί ότι συνδέεται με κάποιες μορφές καρκίνου.
Χοιρινό φιλέτο
Το χοιρινό είναι πολύ γευστικό κρέας, τα άπαχα μέρη του όμως έχουν και υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε θειαμίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο και ριβοφλαβίνη.