Κόσμος

Τραμπ: Μένουμε στο Ιράκ, φεύγουμε από τη Συρία

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία στη διάρκεια μιας επίσκεψης, που δεν είχε ανακοινωθεί, στο Ιράκ, λέγοντας πως πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν τα πράγματα με τον τρόπο που τα βλέπει εκείνος.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ξαφνικά την απόφαση για τη Συρία την περασμένη εβδομάδα, παρά την αντίθετη συμβουλή ανώτατων συμβούλων και διοικητών, περιλαμβανομένου και του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος παραιτήθηκε την επόμενη ημέρα.

Ο Τραμπ δήλωσε πως είπε στους συμβούλους του «ας φύγουμε από τη Συρία», αλλά στη συνέχεια πιέστηκε μα παραμείνει, προτού αποφασίσει να φέρει τους 2.000 στρατιώτες πίσω στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι πολύς κόσμος θα αρχίσει να έρχεται προς τον δικό μου τρόπο σκέψης. Είναι καιρός για εμάς να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας», δήλωσε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους στην Αεροπορική Βάση Αλ Άσαντ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου μαζί με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ πέρασαν τρεις ώρες στο έδαφος με στρατιώτες των ΗΠΑ.

Η βάση, που βρίσκεται στην επαρχία Άνμπαρ, έγινε μία από τις πιο σημαντικές βάσεις για τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ επέστρεψαν στο Ιράκ το 2014, η βάση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος λόγω της θέσης της.

Ο Τραμπ είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο Ιράκ και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα θα το χρησιμοποιήσουμε ως βάση αν θελήσουμε να κάνουμε κάτι στη Συρία».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να διορίσει αντικαταστάτη του Μάτις, του πρώτου υπουργού Άμυνας εδώ και δεκαετίες ο οποίος παραιτείται λόγω διαφορών πολιτικής με τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ είπε πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, τον οποίο διόρισε την Κυριακή προσωρινό αντικαταστάτη του Μάτις από την 1η Ιανουαρίου, «μπορεί να είναι εκεί για πολύ καιρό».

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επικρίσεις τόσο από ομοϊδεάτες Ρεπουμπλικανούς, όσο και από Δημοκρατικούς και διεθνείς συμμάχους του για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη Συρία επειδή πιστεύει πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν νικηθεί.

Οι επικριτές της απόφασής του λένε πως η απόφαση μπορεί να υπονομεύσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή και τις διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου, που διανύει τον όγδοο χρόνο του.

Η Άγκυρα απειλεί με μια νέα επίθεση στη Συρία. Μέχρι τώρα οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία θεωρούνταν σταθεροποιητικός παράγοντας και έχουν περιορίσει κάπως τις ενέργειες της Τουρκίας εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας.

Την Κυριακή, ο Τραμπ ανέφερε σε ένα τουίτ πως μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια «αργή και πολύ συντονισμένη» αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία μετά το μπαράζ των επικρίσεων.

Μια πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία θα άφηνε μια αξιοσημείωτη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των 5.200 στρατιωτών στο Ιράκ.

Το μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας των ΗΠΑ στη Συρία πραγματοποιήθηκε από πολεμικά αεροσκάφη που απογειώνονταν από το Κατάρ και άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή.

Ο Ντ. Τραμπ λέει ότι θα περιμένει όσο χρειαστεί ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να περιμένει όσο χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους ώστε να κατασκευάσει τον φράχτη που επιθυμεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, μια απαίτηση που έχει οδηγήσει σε μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το οποίο διανύει τώρα την πέμπτη ημέρα του.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Ιράκ και επέρριψε την ευθύνη για το κλείσιμο στη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, η οποία αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως πως είναι έτοιμος για ένα μακρύ κλείσιμο και όταν ρωτήθηκε σήμερα πόσο πολύ μπορεί να περιμένει προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει είπε: «Ό,τι χρειαστεί».

«Η Νάνσι κάνει κουμάντο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αντίθεσή της στο αίτημά του για τη χρηματοδότηση του φράχτη συνδέεται με την ανάγκη της Πελόζι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να εκλεγεί.

Η εκλογή της Πελόζι στην προεδρία της Βουλής «κλειίδωσε» εν πολλοίς πριν από εβδομάδες.

«Ο Αμερικανικός λαός απαιτεί ένα τείχος», δήλωσε ο Τραμπ από την Αεροπορική Βάση Αλ Άσαντ στο Ιράκ.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση στις 11 Δεκεμβρίου με την Πελόζι και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη γερουσία Τσακ Σούμερ, ο Τραμπ είχε πει πως θα ήταν «περήφανος να κλείσει την κυβέρνηση για την ασφάλεια των συνόρων», αλλά από τότε έχει αλλάξει στάση και επιρρίπτει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 ο Τραμπ υποσχέθηκε επανειλημμένα πως το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος.

Όταν το Μεξικό αρνήθηκε κατ΄επανάληψη να το κάνει, άρχισε να επιδιώκει χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ για το τείχος, το οποίο θεωρεί πως είναι ζωτικής σημασίας για τον έελγχο της παράνομης μετανάστευσης.

Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos στα τέλη Νοεμβρίου έδειξε πως η βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες προτεραιότητες μόνο για περίπου το 31% των ερωτηθέντων Αμερικανών.

Ακόμη και όταν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου ήταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών τα προηγούμενα δύο χρόνια, ο Τραμπ δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει πλήρη χρηματοδότηση για το τείχος του.

Οι Δημοκρατικοί κι ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν πως είναι ένα δαπανηρό, αχρείαστο και αναποτελεσματικό σχέδιο, όμως άλλοι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν την ιδέα και την απαίτηση του Τραμπ για μερική χρηματοδότησή του με πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.

Έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών ανάμεσα στον Τραμπ και στους ηγέτες του Κογκρέσου, τμήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ έκλεισαν το Σάββατο, επηρεάζοντας περίπου 800.000 υπαλλήλους των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας, Μεταφορών και άλλων υπηρεσιών.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που απασχολεί απευθείας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, δεν επηρεάζεται. Το υπουργείο Άμυνας και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες χρηματοδοτούνται πλήρως έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Κογκρέσο αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου έπειτα από ένα διάλειμμα για διακοπές την Πέμπτη και να επαναλάβει τη συζήτηση για το θέμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο