Η διεθνής παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ το 2018, με τις αναδυόμενες οικονομίες να σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2017, γεγονός που δείχνει ότι σταδιακά ανοίγει το «παιγνίδι» του επιστημονικού ανταγωνισμού και μειώνεται η «ψαλίδα» μεταξύ των μεγάλων χωρών και των πιο μικρών.
Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας περίπου τα 1,62 εκατομμύρια στη βάση δεδομένων Web of Science, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Clarivate Analytics.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό δημοσιεύσεων πέτυχαν δύο μουσουλμανικές χώρες, η Αίγυπτος (21%) και το Πακιστάν (16%), χωρίς να είναι ακόμη σαφές πού οφείλεται αυτή η επιτυχία τους (πιθανώς στην αύξηση της επιστημονικής χρηματοδότησης και των διεθνών επιστημονικών συνεργασιών των δύο αυτών χωρών).
Η Κίνα, που συνεχώς πλησιάζει τις ΗΠΑ, σημείωσε αύξηση γύρω στο 15%, απέχοντας μόλις 35.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις από την Αμερική, για να την εκθρονίσει από την πρώτη θέση παγκοσμίως. Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό και Ινδία είχαν αυξήσεις άνω του 8% σε σχέση με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους το 2017, σύμφωνα με το “Nature”.
«Τα 1980 μόνο πέντε χώρες – ΗΠΑ-Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιαπωνία- έκαναν το 90% όλων των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Σήμερα υπάρχουν πια 20 χώρες στην κορυφαία ομάδα των πιο παραγωγικών επιστημονικά χωρών», τόνισε η αναλύτρια θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας Καρολάιν Βάγκνερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Η ανοδική τάση αναμένεται συνεχιστεί και το 2019.