Το πατατάκι είναι ένα σνακ που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Άλλωστε το έκανε σλόγκαν γνωστή εταιρεία με πατατάκια.
Το επιβεβαίωσε και η επιστήμη, δίνοντας ένα μεγάλο άλλοθι για τις ποσότητες που καταναλώνουμε.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία, διάλεξαν 50 άτομα με πολύ προσεγμένη διατροφή, που δεν παρασύρονταν σε διατροφικές ατασθαλίες.
Συγκεκριμένα η διατροφή τους σε λιπαρά, ήταν κάτω και από το επιτρεπόμενο όριο των ιατρών.
Σε αυτούς λοιπόν έδωσαν μια σειρά από τρόφιμα, ανάμεσα τους και πατατάκια.
Τα χώρισαν σε αυτά που η ποσότητα του αλατιού ήταν ελάχιστη, και σε αυτά που η ποσότητα του αλατιού ήταν μεγάλη.
Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.
Ενώ οι συνήθειες τους σε ποσότητες δεν άλλαξαν στα τρόφιμα που δεν είχαν αλάτι, είδαν εντελώς άλλους ανθρώπους, όταν γεύτηκαν τα τρόφιμα είχαν αλάτι.
Αυξήθηκε κατά 11%, και μάλιστα το 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι άνετα έτρωγαν και άλλο.
Το αλάτι, σε μεγάλη ποσότητα, επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, ώστε εξασθενίζει τα σήματα πληρότητας που μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι.
Το συμπέρασμα είναι πως το αλάτι μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν χορταίνουμε, και ζητάμε και άλλο.